Claudia Kozeny-Pelling egy rejtélyes betegségtől szenved, amit arcvakságnak is neveznek.

A 45 éves nő prosopagnosia vagy más néven arcagnózia betegsége miatt nem képes felismerni embereket, ha azok megváltoztatják a frizurájukat, vagy eltérnek a szokásos öltözködési módjuktól, írjaBors.

A gyógyíthatatlan betegség miatt Claudia nem ismeri fel az emberek arcát, így a hangszín, a frizura, a járásmód, vagy a szokásos kabát segít neki abban, hogy beazonosítsa a másikat. Az állapota miatt egyszer 13 éves kisfiát sem ismerte fel, amikor az egy színdarab miatt beöltözött. 

Az NHS szerint az arcvakság gyakran születésüktől fogva érinti az embereket, és becslések szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 1,5 millió embernek van fejlődési proszopagnóziája. Egyelőre nincs ismert gyógymód a betegségre.

Emlékszem, egyszer valaki mutatott nekem egy csoportképet, rámutattam magamra, de valójában egy fiú volt az, akinek hasonló vonásai voltak, mint nekem – hasonló rövid frizura és szemüveg

– vallotta be, hogy általában nem mondja el, hogyha nem ismeri fel beszélgetőpartnerét, mert nem akarja megbántani őket. Általában idővel össze tudja rakni, kivel beszélget, de ez mindig fárasztó és stresszes feladat.

Claudiának a filmnézéssel is gondjai akadnak, nehezen követi a történetet, mert amikor egy karakter a film elején kalapban van, majd egyszer csak anélkül, és más frizurával, akkor azt hiszi, új szereplőről van szó.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet