A szájmaszkok sem úszhatták meg, hogy átvegye a hatalmat felettük a popkultúra

A szájmaszk mára napjaink egyik elengedhetetlen kiegészítője lett. Viseletük pedig nemcsak a vírusban való megfertőződéstől véd, de az önkifejeződésre is lehetőséget ad. 

Mottó a maszkon

A koronavírus-járvány és az általa hozott korlátozások, valamint rendelkezések folytán az arcmaszk napjaink kiegészítőjévé vált. Ugyan helyes viseletük még nem mindenkiben körvonalazódott igazán, az már legtöbbünk számára egyértelmű, hogy jelentősen véd a fertőzések ellen. Mi több, a legújabb trendek középpontjában is megállja a helyét. 

arrcmaszk
A legzseniálisabb és legőrtültebb arcmaszkok / Fotók: Rammstein; Nicolas Cage; Justin Bieber; Twin Peaks; Suspiria; Disney

A művészet öltözékeinkbe való transzplantálódása egyszerű és felszínes jele a kultúrában való jártasság fitogtatására. Mindez mára új formákat öltött, és a kötelezően viselt arcmaszkok pamutvásznaira kenődött fel. A maszkokkal tehát nemcsak védekezni, de üzenni is lehet. A rájuk varázsolt aranyos formákkal pedig örökre elillanhat annak a keserű érzésének a homálya, miszerint egy világjárvány tombol. A Disney például pont ennek az enyhítésére próbál fókuszálni. Nem véletlen, hogy több, mint 24 különböző mintájú maszkot dobtak a piacra, köztük azzal, amelyiken Mickey egér szája vagy Hihetetlen Hulk vicsora látható. Nemcsak kreatív, de elragadó megoldás is, ami formabontó módon eleveníti fel az örökéletű mesék ikonikus karaktereit, amelyek újra és újra feltűnnek az uralkodó trendek bármelyik termékén. 

Ízlelgessük a fogalmat: maszkszégyenítés – De kinek van igaza?

Éppen az elmúlt hétvégén járta be a világsajtót a hír, miszerint Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, először viselt maszkot nyilvános eseményen. Az elnök mindeddig azt vallotta, mindenkinek saját döntése, viseli-e a védőfelszerelést, amelyről régóta bebizonyosodott megelőző szerepe.

Az arcmaszkok azonban nemcsak egy mókás világ felidézésére, de az önkifejezésre is remek lehetőséget nyújtanak. A zenekaros póló után a bandás maszk és kendő lesz az új sikk. Vegyük például a Rammstein maszkját, amelyen a következő dalszöveg látható: “WER WARTET MIT BESONNENHEIT – DER WIRD BELOHNT ZUR RECHTEN ZEIT”. Ez annyit jelent: “Az, aki körültekintően vár, az a megfelelő időben jutalmazásban részesül”. Na és, ha a koronavírus-járvány leírására egy mottót kellene merítenünk a popkultúrából, az biztosan ez lenne. 

Rémálomba illő alkotások

A biztonság kedvéért érdemes körültekintően választani, ha dalszövegeket akarunk viszontlátni az arcmaszkunkon. Justin Bieber és Ariana Grande Stuck With U című dalának sorai talán kevésbé menőn néznének ki egy textildarabon, mint a Rammstein ütős szlogenje. A Stuck With U két és fél hónappal ezelőtt látott napvilágot, és pillanatok alatt a toplisták élére tornázta fel magát. Az énekesek által piacra dobott termék, amelyen a refrén pár sora látható, inkább hasonlít egy fehérítőbe mártott textildarabra, amire egy lelkes anyuka belehímzett pár trendinek hangzó szót a lelkes elemi iskolás gyerekének, mintsem egy egyedi merchandisenak. 

Banksy patkányokat hagyott a metrón, hogy felhívja a figyelmet a maszkviselés fontosságára

A világhírű street art művész, Banksy a londoni metróban akciózott, amiről egy videót is készített – írja a The Guardian . A művész fertőtlenítő szakembernek öltözve ment le a metróba, és fújt fel a kocsik belsejére több patkányt, amik a legváltozatosabb módokon küzdenek a maszkokkal, vagy épp tüsszentenek bele a világba.

Kevésbé szerencsés választás a Sóhajok filmet felidéző, sikoltós maszk is, amely inkább a jelenlegi helyzet tragikumát idézi, mintsem annak hangulati fokozását kívánná elérni. Ha már mindenképp üvöltő arcokat akarunk viszontlátni a maszkunkon, érdemes mondjuk Munch Sikolyához fordulnunk. Az legalább tényleg a  kultúrában való jártasság fitogtatására éleződne ki. 

Ai Weiwei ismert alkotásaival nyomtatott maszkokkal segít a járvány alatt

Ai Weiwei művészként és aktivistaként munkásságával folyamatosan arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogi kérdésekre. Pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy könyvet ad ki a menekültválságról 2017-ben készült filmje, a Human Flow (Emberáradat) nyomán, amelyben közvetlenül az érintett menekültektől hallott történeteket gyűjt egy csokorba.

Az arcmaszk-piac annyira új és átütő, hogy a szerzői jogokat ki is dobhatjuk az ablakon.  Bármelyik TV-műsor vagy film nevét írod be az Etsy vagy a Redbubble keresőjébe, garantált, hogy találsz ahhoz kapcsolódó szájmaszkot. Legyen szó a Barátokról vagy a Reszkessetek betörőkről, szerencséd lehet. Ha azonban az örök kedvencre, Nicolas Cage-re végysz, őt is könnyen a füledre akaszthatod. Mi több, a The Guardian talált egy olyan maszkot, amin több tucat Cage-vigyor látható. A darab egy olyan rémálomba illő kollázs, amely viselése folytán garantáltan rettegve menekülnek tőled az emberek. De hát erre jó a 1,5 méteres távolságtartás, nem igaz?


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból