Igen, jól olvasod: a biztonsági őrök szeme láttára lopták el az 500 milliós festményt

Látogatási időben tulajdonította el egy fiatal férfi Arhip Kuindzsi 19. századi orosz tájképfestő festményét vasárnap a moszkvai Tretyakov-képtárból.

A fiatal férfi egyszerűen leemelte a kulturális minisztérium szerint 120 millió rubelt (50 millió forint) érő, 1890-ben keletkezett festményt a falról a világhírű képtárban, majd távozott vele. A látogatók és az őrök csak később döbbentek rá, hogy egy vakmerő műkincslopás szemtanúi voltak.

trety
Arhip Kuindzsi: Nyírfaliget című festmény eltulajdonítását a Tretyakov-képtár felvételi rögzítették / Fotó: AFP

A biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrök még aznap elfogták a feltételezett tolvajt, egy büntetett előéletű 31 éves férfit, akit egy Moszkva környéki faluban vettek őrizetbe. A gyanúsított vallomása alapján egy közeli építkezésen elrejtve megtalálták a Arhip Kuindzsi festményét is, amely egy Krím félszigeti hegycsúcsot ábrázol.

500
Arhip Kuindzsi: Nyírfaliget / Fotó: Fidelio

A hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e bűntársai, megbízói a Arhip Kuindzsi Nyírfaliget-tolvajnak – jelentette hétfő hajnalban a TASZSZ. A görög származású Arhip Kuindzsi (1842-1910) a 19. századi orosz tájképfestészet eredeti tehetségű újítója.

Egyszerűen kivágták az ajtóból Banksy, a 2015-ös terrortámadások áldozataira emlékező képét

A Bataclan koncerthelyszín egyik oldalsó vészkijáratára festett alkotás egy gyászoló fiatal nőt ábrázolt. A világ legismertebb graffitise így emlékezett meg a 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatairól. A festményt kivágták és eltávolították az ajtóról – számolt be róla vasárnap a BBC. „Mélyen fel vagyunk háborodva” – írta a Bataclan a Twitteren.

Nyírfaliget című 1882-es képét 2008-ban több mint 3 millió dollárért árverezte el a Sotheby’s.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból