Lefújták a szervezők a legjelentősebb belgiumi kortárs nemzetközi művészeti vásár, az Art Brussels idei rendezvényét a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt.

Idén már nem tartják meg

A 38. Art Brussels hagyományosan áprilisban kezdődött volna, ám a szervezők a járvány miatt korábban június végére halasztották.

Art Brussels Muveszeti Vasar 2020 Elmarad Koronavirus
Art Brussels, 2018 / Fotó: A Művészeti Vásár Hivatalos Weboldala

A rendezvény honlapján és Instagram-oldalán szerdán megjelent közleményükben azonban a belga kormány legutóbbi rendeletére hivatkozva – amely augusztus végéig betiltott minden tömegrendezvényt – azt írták, hogy ennek következtében idén már nem tartják meg a művészeti vásárt, hanem 2021 áprilisára halasztották.

Pedig rendkívüli színvonalasra szervezték

A szervezők hangsúlyozták, hogy idén rendkívül színvonalas és erős válogatást gyűjtöttek össze belga és nemzetközi galériáktól. Hozzáfűzték, már megállapodás született arról, hogy egyebek mellett a híres kortárs amerikai videoművész, Bill Viola The Dreamers című installációját, amelyet idén először mutattak volna be Belgiumban, jövőre kiállítják.

A koronavírus-járvány hatásai a művészeti világot is súlyosan érintik, művészek, galériák, múzeumok, vásárok és az ágazat más szereplői is nehéz helyzetbe kerültek.

Yayoi Kusama, a kortárs művészet nagyasszonya verset írt a koronavírusról

A koronavírussal kapcsolatban sok kérdést feltehetnénk. Miért pont most söpör végig a világon egy járvány? Egyáltalán mi okból történik mindez? Meddig fog tartani és mennyi áldozatot kell hoznunk a túlvészelése érdekében? Hány embertől kell még örökre elbúcsúznunk, és mi mikor élhetünk újra igazán?

Nemrég pedig arról számoltunk be, hogy a koronavírus miatt az idei Cannes-i Filmfesztivál sorsa is kérdéses. És persze vannak azok, akik a karantént művészetté varázsolják.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet