Bár attól, hogy valaki szakács késsel rendelkezik, még nem lesz jobb szakács, de önfeledtebb és gondtalanabb viszont igen. Hiszen lehet, hogy az a hagyma nem lesz tökéletesen felvágva, de legalább nem könnyeznek majd tőle a konyhában, és így az előkészületnek sem fogják majd gyűlölni minden percét. A sírás pedig megmarad majd a romantikus filmekre.

No de mégis mitől lesz jó egy kés?

Erre a kérdésre nem tudunk egyetemes választ adni, mivel ez teljesen szubjektív, magadnak kell rájönnöd arra, hogy mi az, ami leginkább illik hozzád. Bár azért akadnak olyan kérdések, amelyek figyelembevételével sokkal könnyebb lesz majd megtalálni az ArthurMarket szakács kései közül a tökéletes darabot.

Mekkora kést érdemes választani?

A méret tekintetében két dologra kell odafigyelni: az egyik a kezed, másik pedig a munkafelületeid mérete. Az előbbit véleményünk szerint nem kell magyarázni, minél nagyobb a kezed, annál hosszabb, vastagabb markolatot kell választanod, és legalább olyan széles pengét. Ezáltal ugyanis az ujjaid majd nem ütköznek bele a vágódeszkába használat közben.

Ami pedig az utóbbit illeti, ha például kisebb a mosogatókagylód, akkor nem választhatsz akármilyen hosszú pengét. Az a legideálisabb, ha a legnagyobb deszkád átlójánál legalább 5 centivel rövidebb késre esik a választásod.

Természetesen ez fordítva is igaz: ha bőven van helyed, akkor nem érdemes magad alulméretezett munkafelülettel kínozni. Persze azért arra nem árt odafigyelni, hogy kényelmesen el tudd mosni. A kagylót ugyanis nehéz cserélni.

Milyen formája legyen a késnek?

A kés formáját illetően két kategóriát különböztetünk meg: nyugati és japán. Az előbbibe tartozó eszközök masszív kialakításúak, a pengéjük elvékonyodó, a markolattüske végigfut a nyélben, hogy könnyebben át lehessen vágni a kisebb csontokat és a kemény zöldségeket. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a hangsúlyos hasuk mellett sem, ami a “billegtető” szeletelésnek kifejezetten kedvez.

A japán kés pedig ennek a szöges ellentéte: vékony, egyenes, borotvaéles pengével rendelkezik, a tüskék pedig hagyományosan nem futnak végig a markolatban. Ezért ezek az eszközök nem feltétlenül azoknak kedveznek, akik szeretnek finomkodni főzés közben. A halak, a csont nélküli húsok és a zöldségek aprítására alkalmasak.

Milyen anyagból készüljön?

Az ergonomikus szempontok után ideje áttérni az anyagválasztáshoz, amelyet leginkább az befolyásol, hogy a kiszemelt kést mire is akarod majd használni. Abban az esetben, ha gyakran főzöl csontosat és kemény zöldségeket, akkor a puhább acélokat célszerű választani, illetve akkor is, ha nem feltétlenül az a típus vagy, aki babusgatja a használati tárgyait.

Amennyiben viszont az étrended több zöldségből és halból áll, valamint igazi szertartásként fogod fel a főzést, akkor a keményebb acélra érdemes beruházni. Reméljük, hogy a fentebb leírtakkal sikerült némi segítséget nyújtanunk a választásban. Ha mégis lennének kérdéseid, keresd nyugodtan az ArthurMarket szakértő csapatát!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.razal.hu - 2025 március - Cikk6

Kulturális eseményekre készülve

Bármilyen kulturális eseményen is veszünk részt, a megjelenés minden esetben meghatározó. Mind a színházban, mind pedig a koncerteken vagy a különféle előadásokon is megfigyelhető, hogy mindenki, aki ellátogat egy-egy ilyen eseményre, kiemelt figyelmet fordít a külsejére.

tiszafonal.hu - 2025 március - LinkMarketing - 4

Melyik jobb: a természetes fonal vagy a szintetikus?

Minden kultúrának megvan a legkedveltebb alapanyaga, amiből készülhet valami kreatív alkotás. Így a fonalak világában is ismert ez a különleges “osztályba sorolás”, mert a len jellemzően a keleti, míg a gyapjú sokkal inkább az északi területeken közkedvelt választás.

https-letilkuria.hu - 2025 március - Cikk2

Milyen szálloda dukál egy álomesküvőnek?

Van olyan esküvő, amelyikre csak tanúkat, maximum a legszűkebb családot hívja meg az ifjú pár. Más ceremóniákra pedig jóval nagyobb, akár több száz fős vendégkört invitálnak. Sőt, egyre gyakrabban szerveznek többnapos programokat.

httpsraktarsator.info - 2025 március - Cikk2

Modern raktársátrak a kultúra szolgálatában

Nem csupán ipari parkokban vagy logisztikai központokban találkozhatunk ma már modern sátrakkal, hanem egyre több kulturális esemény, koncert, fesztivál, ideiglenes kiállítás, szabadtéri rendezvény vagy éppen utazó cirkusz is él ezzel a praktikus és gyorsan telepíthető megoldással.

httpswww.olaszelelmiszer.hu - 2025 március - Cikk2

Az olasz kávézási kultúra

Világszerte híres az olasz kávézási kultúra, amelyet filmekben is gyakran megjelenítenek az alkotók, gondoljunk a kávéházi kultikus jelenetekre.

d-line.hu - 2025 március - Cikk 2

Amit a jubileumi gáláról tudni érdemes

A cégvezetők ideális esetben arra törekszenek, hogy az irányításuk alatt lévő vállalat hosszú ideig sikeresen működjön, ennek érdekében pedig folyamatosan célokat tűznek ki maguk elé, és azért dolgoznak, hogy ezeket megvalósítsák.

ID-3478

Tények és tévhitek a botoxról

A botox az egyik legismertebb és legnépszerűbb esztétikai kezelés, amelyet világszerte alkalmaznak a ráncok kisimítására és a fiatalos megjelenés megőrzésére.

swissclinic.hu - 2025 február - LinkMarketing - 4

A testi egészség művelése

A kultúra szó eredeti jelentése a föld művelésére utalt, majd idővel kiterjedt a szellem, a lélek és végül az egész társadalmi élet művelésére.

httpswebgrow.hu - 2025 február - Cikk4

Árajánlat webshop vagy weboldal készítésére

Elsőre azt gondolnánk, hogy amikor egy új weboldal kialakításába vágjuk a fejszénket, akkor a legfontosabb az, hogy el tudjuk mondani a fejlesztőnek, hogy milyen megjelenést szeretnénk a weboldalunk számára.