Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.

Hirdetés

Az év produkciójának a Modern Art Orchestra egyik lemezbemutató koncertjét választották. Junior Artisjus-díjjal ismerték el a Mörk és a Blahalouisiana szerzői közösségét, valamint a rock és metál dalokat jegyző Áron András „Apey”-t. Az év komolyzenei műve Kurtág György Milánóban is bemutatott operája lett, a Junior Artisjus-díjat ebben a kategóriában Dobos Dániel kapta. Az év nótaszerzőjének Varjasi Ildikót választották.

A hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert / Fotó: 24.hu

Február 18-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

A szerzői egyesület 19. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat ötödik éve ismerte el Junior Artisjus-díjjal.

Célja, hogy a zeneszerzőket, szövegírókat állítsa reflektorfénybe, és ezáltal felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára.

Áron András Apey pózol az elismerést jelentő oklevéllel / Fotó: Apey hivatalos Facebook-oldala

Az Artisjus-díjat ezúttal is a szakma ítélte oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján az Artisjus zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről.

Apey and the Pea: Az egész világ ellen buzdítunk – Interjú

A kecskeméti Félelem és reszketés után mi hír az Apey and the Pea zenekar háza táján? Állításuk szerint nem terveznek kecskét áldozni vagy kinyírni egymást. Azóta a NAGY-SZÍN-PAD legjobbjai közé beválasztották a bandát. Az Apey and the Pea tagjaival beszélgettünk.

A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő. Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést.

Korunk Bartókja és Kodálya előtt tiszteleg a Zeneakadémia

A Budapest Music Centerrel együttműködésben megvalósuló hangversenyen Ligeti György alkotásaiból többek közt a még Budapesten komponált 1. vonósnégyest, valamint a 15 évvel később keletkezett Kammerkonzertet hallhatja a közönség – közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csütörtökön az MTI-vel. Tony Arnold, soprano Jacob Greenberg, piano September 9, 2015 Merkin Concert Hall, NYC Resonant Bodies Festival Anton Webern (1883-1945) Wie bin ich froh!, op.

A díj történetében először idén két csapat is szerepel a díjazottak között. Ők az alkotói közösségként folytatott kiválószerzői munkájukért kapják az elismerést.

Artisjus 2019 díjazottjai: 

Könnyűzenei alkotói életműdíj: Dés László
Az Év könnyűzeneszerzője: Szabó Tibor (Magna Cum Laude)
Az Év Könnyűzenei Szövegírója: Bérczesi Róbert (hiperkarma)
Az Év Produkciója: Modern Art Orchestra: Bartók: Tizenöt magyar parasztdal
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói: Mörk szerzői közössége, Áron András “Apey”, Blahalousiana alkotói csapata
Az Év Komolyzenei Műve: Kurtág György: Samuel Beckett: Fin de Partie (opera)
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Dobos Dániel
Az Év Magyarnótaszerzője: Varjasi Ildikó

Hirdetés