Átadták az Artisjus 2019 díjait: Bérczesi az év szövegírója, Dés László életműdíjat kapott

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.

Az év produkciójának a Modern Art Orchestra egyik lemezbemutató koncertjét választották. Junior Artisjus-díjjal ismerték el a Mörk és a Blahalouisiana szerzői közösségét, valamint a rock és metál dalokat jegyző Áron András „Apey”-t. Az év komolyzenei műve Kurtág György Milánóban is bemutatott operája lett, a Junior Artisjus-díjat ebben a kategóriában Dobos Dániel kapta. Az év nótaszerzőjének Varjasi Ildikót választották.

berczesi robi fdm 01
A hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert / Fotó: 24.hu

Február 18-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

A szerzői egyesület 19. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat ötödik éve ismerte el Junior Artisjus-díjjal.

Célja, hogy a zeneszerzőket, szövegírókat állítsa reflektorfénybe, és ezáltal felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára.

52749958 2147691941954405 4944836869117444096 n
Áron András Apey pózol az elismerést jelentő oklevéllel / Fotó: Apey hivatalos Facebook-oldala

Az Artisjus-díjat ezúttal is a szakma ítélte oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján az Artisjus zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről.

Apey and the Pea: Az egész világ ellen buzdítunk – Interjú

A kecskeméti Félelem és reszketés után mi hír az Apey and the Pea zenekar háza táján? Állításuk szerint nem terveznek kecskét áldozni vagy kinyírni egymást. Azóta a NAGY-SZÍN-PAD legjobbjai közé beválasztották a bandát. Az Apey and the Pea tagjaival beszélgettünk.

A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő. Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést.

Korunk Bartókja és Kodálya előtt tiszteleg a Zeneakadémia

A Budapest Music Centerrel együttműködésben megvalósuló hangversenyen Ligeti György alkotásaiból többek közt a még Budapesten komponált 1. vonósnégyest, valamint a 15 évvel később keletkezett Kammerkonzertet hallhatja a közönség – közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csütörtökön az MTI-vel. Tony Arnold, soprano Jacob Greenberg, piano September 9, 2015 Merkin Concert Hall, NYC Resonant Bodies Festival Anton Webern (1883-1945) Wie bin ich froh!, op.

A díj történetében először idén két csapat is szerepel a díjazottak között. Ők az alkotói közösségként folytatott kiválószerzői munkájukért kapják az elismerést.

Artisjus 2019 díjazottjai: 

Könnyűzenei alkotói életműdíj: Dés László
Az Év könnyűzeneszerzője: Szabó Tibor (Magna Cum Laude)
Az Év Könnyűzenei Szövegírója: Bérczesi Róbert (hiperkarma)
Az Év Produkciója: Modern Art Orchestra: Bartók: Tizenöt magyar parasztdal
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói: Mörk szerzői közössége, Áron András “Apey”, Blahalousiana alkotói csapata
Az Év Komolyzenei Műve: Kurtág György: Samuel Beckett: Fin de Partie (opera)
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Dobos Dániel
Az Év Magyarnótaszerzője: Varjasi Ildikó

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból