Majka nemrégiben véleményezte az Artisjus és az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) támogatását. Nagy port kavart – nem csak szakmán belül – vitában az előbbi szervezet elnöke, Madarász Iván is megszólalt.

Honnan indult a vita?

Személyes Facebook-profilján osztott meg egy bejegyzést Majka, amelyben többek között “gusztustalannak és szánalmasnak” tartja, hogy befutott sztárok is kaptak az Artisjus és az (EJI) előadóművészeknek adott szociális támogatásából. Az ügyben elsőként Kállay-Saunders András szólalt meg, aki elmondta, 3 hónapja ez az első bevételi forrása. Később Lovasi András, az egykori Kispál és a borz, valamint a Kiscsillag frontembere is billentyűt ragadott.

Mint írta Facebook-oldalán, “nem túl elegáns, ha az ország egyik legmenőbb, legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik”, illetve ilyen helyzetben “nem illik” a megélhetésüket féltő zenészeket magyarázkodásra kényszeríteni. Kiemelte azt is, hogy ezek a támogatások nem adópénzekből vannak, hanem jogdíjakból.

Lovasi András szerint képmutató, amit Majka csinál az Artisjus-pályázat kapcsán

“Mostanában igyekszem magamba fojtani közéleti jellegű hozzászólási szándékaimat, mert egy ilyen végletesen megosztott országban akinek nem perverziója, nem szeret szarviharban állni, de most Majkának, az Artisjus/EJI-pályázat támogatottjait bíráló megnyilatkozása mellett nem mehetek el szó nélkül” – kezdi Majka számára szánt válaszát Lovasi a Facebook-oldalán.

A felháborodás hatására többen – Náksi Attila, Pély Barna – jótékony célra fordította a megítélt pénzösszeget.  Az ügyben Majka interjút is adott, hogy reflektáljon többek között Lovasi megjegyzéseire.

Heincz Gábor Biga szerint pedig „egyfajta feketelistává” alakult a támogatottak névsora.

Milyen szempontok döntöttek a pályázat elbírálása során?

A Dalszerző weboldalán közleményt adott ki Madarász Iván, az Artisjus elnöke az ügyre reflektálva. Mint olvasható, a pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az Alapítvány kasszáját. Hozzátette, fontos, hogy aktív szerzők legyenek, számos bejelentett és »közszájon-közkézen« forgó dal fűződik a nevükhöz.

Az Artisjus Zenei Alapítvány neves előadóművészekből összetevődő kuratóriuma és a választott testületek által delegált 14 főnyi szerzői tanácsadó testület arra figyelt, hogy a szerzői munkásságon túl azok részesüljenek ebben a támogatásban, akiknél igazolt, hogy koncertjeik meghiúsulása miatt maradtak jövedelem nélkül.

A döntéshozók tehát a hirtelen bekövetkezett, drasztikus bevételkiesést vizsgálták, nem azt, hogy pontosan kinél és milyen mértékű megélhetési válság alakult ki.

Madarasz Ivan Artisjus Elnok Majka Zenei Tamogatas
Madarász Iván Kossuth-Díjas Zeneszerző, Az Artisjus Elnöke / Fotó: Kovács Tamás / Mti

Így indokolta Madarász Iván, az Artisjus elnöke, miért kaphattak a bruttó 160 ezer forintos támogatásból olyanok is, akik a járvány előtt hatalmas összegeket kerestek, és akikről Vastag Tamás énekes azt mondta, olyanok elől vehetik el a támogatást, akiknek „valóban szüksége van” erre a pénzre. A Madarász által említett Artisjus Zenei Alapítványt, mint írja, „sok évvel ezelőtt” hozták létre a szerzők, jövedelmük egy részét ebbe a szolidaritási alapba utalva.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A publikum gyakran hitetlenkedve veszi tudomásul, hogy neves muzsikus, alkotó is sokszor szűkös anyagi körülmények között él. Most, a járvány kapcsán nagyon sok szerző került kilátástalan helyzetbe. Az Alapítvány ezzel a pályázattal akart legalább enyhíteni a gondokon, az elbírálás a legátláthatóbban, minden demokratikus szabálynak megfelelően, és főként azzal a jó szándékkal történt, amire – a zenetörténet tanúsága szerint – zeneszerző elődeink példája is sarkall[/perfectpullquote]

– tette hozzá Madarász.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.