Egy finn pár megalkotta az Artist Residency Swap nevű weboldalt, amely segít a művészeknek saját környezetükön kívül új kultúrákat megismerni. Az oldal még gyerekcipőben jár, és egyelőre ingyenesen elérhető.

A művészeknek lehetőségük van más országban, más környezetben kipróbálni magukat, ami szakmai fejlődésük szempontjából nagyon fontos. Ilyenkor általában kiadják a stúdiójukat, vagy elcserélik más művészekkel, így a tartózkodásukért fizetniük sem kell. Több kutatás alátámasztja, hogy a kreativitás akkor szárnyal a leginkább, ha a környezet megfelelő, esetleg új. Azonban sok alkotónak nincs esélye, hogy máshol is kibontakoztassa tehetségét, vagy mert nem tudja, milyen lehetőségei vannak, vagy mert nem rendelkezik saját stúdióval, tehát nem tud felkínálni semmit cserébe. Ezt a problémát szeretné orvosolni Timo Wright finn művész és társa, Anni Fahler kurátor.

Swatch Art Peace Hotel Artist Residency 1
A Művészeknek Fontos, Hogy Új Környezetben Is Kipróbálhassák Magukat / Fotó: The Spaces

Idén tavasszal indították útjára weboldalukat, az Artist Residency Swapet, amely egyelőre mindössze 120 felhasználóval rendelkezik. A felkínált helyek között találunk a század közepén épült, kétszobás londoni lakást, dzsungelstúdiót Tulumban, és egy hatalmas stúdiót Manhattanben, amely kiváló óriásfestmények alkotására. A párban 5-6 évvel ezelőtt merült fel az oldal ötlete, amikor egy galériát vezettek Helsinkiben, ahol általában csak a művészek neve jelent meg.

A weboldal segít az alkotóknak több lehetőséghez jutni és újfajta módon demokratizálni a művészetet.

Az elmúlt három évben Wright és Fahler interjúkat készítettek a művészekkel, hogy az oldal minél jobban megfeleljen az igényeiknek. Ezáltal nem csak stúdiót cserélhetnek, hanem meg is oszthatják egymással élményeiket, ötleteket cserélhetnek.

Tanulmány szerint inkább egy kreatív hobbit választunk Netflix-előfizetés helyett

A mai világban, amikor az idő nagy részét online töltjük, vagy szombat este tucatszámra nézzük a sorozatokat, gyakran elhangzik, hogy nincs idő semmilyen hobbira. Holott sok szakértő egyetért abban, hogy a kreatív szabadidős tevékenységek segítenek boldogabb, stresszmentesebb életet élni. Akik valamilyen módon kötődnek a művészetekhez, kevesebbet szoronganak, kevésbé hajlamosak a depresszióra és a demenciára.

Sőt, ami a legfontosabb, a művészek kapcsolataikat is megosztják egymással, bemutatják egymást kurátoroknak, galériavezetőknek, egyszóval: lehetőséget adnak egymásnak a fejlődéshez. Wright is megtapasztalta, milyen, amikor új helyen alkothat, de legtöbbször nem kapott mást, csak egy teret. Úgy gondolja, ha az emberek segítenek egymásnak kapcsolatokat építeni, az egész kap egy plusz töltetet. Az oldal egyelőre ingyenes, és a tulajdonosok megpróbálják ezt addig biztosítani, ameddig csak lehet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.