Egy finn pár megalkotta az Artist Residency Swap nevű weboldalt, amely segít a művészeknek saját környezetükön kívül új kultúrákat megismerni. Az oldal még gyerekcipőben jár, és egyelőre ingyenesen elérhető.

A művészeknek lehetőségük van más országban, más környezetben kipróbálni magukat, ami szakmai fejlődésük szempontjából nagyon fontos. Ilyenkor általában kiadják a stúdiójukat, vagy elcserélik más művészekkel, így a tartózkodásukért fizetniük sem kell. Több kutatás alátámasztja, hogy a kreativitás akkor szárnyal a leginkább, ha a környezet megfelelő, esetleg új. Azonban sok alkotónak nincs esélye, hogy máshol is kibontakoztassa tehetségét, vagy mert nem tudja, milyen lehetőségei vannak, vagy mert nem rendelkezik saját stúdióval, tehát nem tud felkínálni semmit cserébe. Ezt a problémát szeretné orvosolni Timo Wright finn művész és társa, Anni Fahler kurátor.

Swatch Art Peace Hotel Artist Residency 1
A Művészeknek Fontos, Hogy Új Környezetben Is Kipróbálhassák Magukat / Fotó: The Spaces

Idén tavasszal indították útjára weboldalukat, az Artist Residency Swapet, amely egyelőre mindössze 120 felhasználóval rendelkezik. A felkínált helyek között találunk a század közepén épült, kétszobás londoni lakást, dzsungelstúdiót Tulumban, és egy hatalmas stúdiót Manhattanben, amely kiváló óriásfestmények alkotására. A párban 5-6 évvel ezelőtt merült fel az oldal ötlete, amikor egy galériát vezettek Helsinkiben, ahol általában csak a művészek neve jelent meg.

A weboldal segít az alkotóknak több lehetőséghez jutni és újfajta módon demokratizálni a művészetet.

Az elmúlt három évben Wright és Fahler interjúkat készítettek a művészekkel, hogy az oldal minél jobban megfeleljen az igényeiknek. Ezáltal nem csak stúdiót cserélhetnek, hanem meg is oszthatják egymással élményeiket, ötleteket cserélhetnek.

Tanulmány szerint inkább egy kreatív hobbit választunk Netflix-előfizetés helyett

A mai világban, amikor az idő nagy részét online töltjük, vagy szombat este tucatszámra nézzük a sorozatokat, gyakran elhangzik, hogy nincs idő semmilyen hobbira. Holott sok szakértő egyetért abban, hogy a kreatív szabadidős tevékenységek segítenek boldogabb, stresszmentesebb életet élni. Akik valamilyen módon kötődnek a művészetekhez, kevesebbet szoronganak, kevésbé hajlamosak a depresszióra és a demenciára.

Sőt, ami a legfontosabb, a művészek kapcsolataikat is megosztják egymással, bemutatják egymást kurátoroknak, galériavezetőknek, egyszóval: lehetőséget adnak egymásnak a fejlődéshez. Wright is megtapasztalta, milyen, amikor új helyen alkothat, de legtöbbször nem kapott mást, csak egy teret. Úgy gondolja, ha az emberek segítenek egymásnak kapcsolatokat építeni, az egész kap egy plusz töltetet. Az oldal egyelőre ingyenes, és a tulajdonosok megpróbálják ezt addig biztosítani, ameddig csak lehet.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet