A nemzetközi underground fesztiválok egyik legismertebb olasz zenekara, az Ash Code érkezik Magyarországra, a Fekete Zaj fesztiválra. Legéndy Jácint költő, képzőművész verseskötetét pedig csak ajánlani tudja a frontember, Alessandro Belluccio.

Hirdetés

Augusztus közepén érkezik Magyarországra a nemzetközi underground fesztiválok manapság egyik legismertebb olasz zenekara, az Ash Code. A banda frontembere, Alessandro Belluccio sajátos, darkwave és indusztriális elemeket ötvöző, de közben lírai, ugyanakkor sodró hangzásvilágú csapata ezúttal a Fekete Zaj Fesztiválon ad koncertet. Legutóbb a banda 2015-ben látogatott Budapestre, s az immár szép emlékű MÜSZI-ben lépett fel nagyjából teltház előtt.

Ash Code

Mindazonáltal kevesen tudják, hogy az énekes, Alessandro főiskolás korában, vagyis a 2000-es évek folyamán több alkalommal járt a Sziget Fesztiválon. Tehát voltaképp hazánkban ismerte meg az akkori alternatív zenei világ meghatározó alakulatait: Prodigy, Faithless, Pulp vagy éppen Placebo. Talán legismertebbnek mondható daluk, a Nite Rite videókollázs jellegű klipjében is jó néhány Budapesten készült felvétel szerepel. Főként a Mátyás-templom és a Parlament épülete látható benne.

Ash Code – Disease (Official Video)

Written, Directed & Filmed by Sally Dige Jørgensen Produced by Sally Dige Jørgensen & Sanne de Neige Ash Code scenes filmed by Elio Nubes Picture & Editing by Sally Dige Jørgensen Starring: Ash Code, Totem, Emma Tenke, Anton de Neige Costumes: //Exit Styling & Props: Emma Tenke & Anton de

Viszont az említett élményeken kívül irodalmi szálak is kötik Magyarországhoz az underground zenekart, mivel Alessandro, akárcsak a többiek, olasz és angol fordításokból hosszú ideje ismeri Legéndy Jácint verseit, s a költő nemrég a Kalligram Kiadónál megjelent, Földalatti Oltár című verseskötetét számos művészeti folyóiratban ajánlja az olvasóknak.

Szeretem e sajátos melankóliát, amely lassan, de rendkívül megkapóan áramlik Legéndy Jácint verseinek mélyén. Valószínűleg a tradícionális darkwave zenék hatásának is köszönhető. A borító pedig varázslatos! A ’80-as évek underground világának legszebb időszakát idézi meg számomra

– mondta Alessandro.

Te mit hívsz ma undergroundnak? – Vélemény / ContextUs

Miért érdemes foglalkozni a számtalan irányzatot, alstílust magába foglaló undergrounddal? Miért kell egyáltalán különbséget tenni a mainstream és a szubkultúra között? Az első kérdés esetében azért, mert, habár az underground önmagában tényleg nem mond semmi konkrétat, mégis egy olyan elemre mutat rá, a közvetítés, szerveződés olyan módjára, amelyik mindegyik alkategóriájára jellemző.

Legéndy Jácint underground költő, performer, képzőművész. Központi Zóna című verseskötete a 2006-os könyvhétre jelent meg a Balassi Kiadónál, RAF: Búcsúszimfónia című könyve pedig 2009-ben a Kalligramnál. Utóbbi felhasználásával készült A Baader-Meinhof csoport című film (Oscar-jelölés, BAFTA-jelölés) magyar szinkronja.

Hirdetés