Alexandra Serio rövidfilmje, a Tingle Monsters (Csilingelő szörnyetegek) a nők elleni online zaklatásra hívja fel a figyelmet az  ASMR-videók népszerűségét kihasználva.

A nők céltáblák az online térben

Dee leül a szobájában a mikrofon mögé és megnyugtató hangján suttogva köszönti virtuális közönségét az élő ASMR-videóban. (Az ASMR egy olyan videófajta, amelyben “megnyugtató” hangokat adnak k ia készítők.) Egyre többen kapcsolódnak be, a kommentek is elkezdenek szállingózni. Nem telik el sok idő, máris elkezdik cikizni a lányt a kinézete miatt, miközben ő a megnyugtató, kellemes hangeffektekkel próbálja ellazítani a nézőket. A helyzet hamarosan eldurvul, olyannyira, hogy a vlogger életveszélyes fenyegetéseket is kap.

Tingle Monster Horror Film Asmr
Tingle Monsters / Fotó: Nameless Network

Hogy ez után mi történik, azt nem szpoilerezzük el, hiszen mégiscsak a világ első ASMR-horrorjáról van szó. Annyit azonban tanácsolhatunk, hogy ne elalvás előtt tekintsétek meg. Ahogy az alkotó, Alexandra Serio nyilatkozta, ez nem a klasszikus ASMR-videó, pont ellenétes hatást vált ki a nézőkből – ezért is kíváncsian várja, az ASMR gyakorlói vajon hogyan fogadják.

A mindössze tízperces rövidfilm rendezőjét és főszereplőjét kérdezte a projektről az i-D.

PewDiePie visszatért és ismét élvezheti a YouTube legjobb szolgáltatásait

PewDiePie, polgári nevén Felix Kjellberg 104 millió feliratkozójával a legnépesebb követőtáborral rendelkező önálló tartalomkészítő a YouTube-on. A gémer annyira népszerű, hogy amikor Jack Black elindította saját csatornáját 2018 év végén, az ő feliratkozó-rekordját kívánta megdönteni. (Ez azóta sem jött neki össze: PewDiePie egy-egy gyengébb videóján van annyi megtekintés, ahány feliratkozóval jelenleg rendelkezik Jack Black.)

Seriónak nem kellett túl messzire mennie az ötletért, hiszen maga is online tartalmakat készít a Nameless Networknél. Így első kézből megtapasztalhatta, hogy a nők által készített videók milyen mértékben vonzzák a trollokat, a durva, zaklató tartalmú kommenteket írogatókat a férfiak által készített tartalmakhoz képest.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy érzem, mintha elfogadtuk volna, hogy az online zaklatás, fenyegetés vagy szexuális visszaélés teljesen mindennapos a nőkkel szemben bármilyen platformon. Ezen társadalmi szinten alaposan el kéne gondolkodnunk[/perfectpullquote]

– magyarázza a brooklyni illetőségű videós.

Hogy bánik a társadalom a nőkkel az online térben?

Cégénél rengeteg társadalmi kérdéssel foglalkozó tartalmat állítanak elő, így a mindennapi munkájához tartozik a kommentszekciók alapos tanulmányozása is. Jól látja tehát, mire vevő a közönség, milyen reakciókat váltanak ki az egyes tartalmak. Megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a nők által készített anyagok esetében a kommentelők azzal foglalkoztak elsősorban, hogy néz ki a videón szereplő hölgy, vagy milyen a hangja. A férfiak által gyártott videóknál viszont sokkal inkább a lényegi kérdésekre fókuszáltak.

Indul a We Are One Filmfesztivál, az első online filmmustra

A történelmi jelentősségűnek számító, május 29-én kezdődő tíznapos We Are One Filmfesztivált a New York-i székhelyű Tribeca Enterprises szervezi – írja a Variety. A Tribeca produkciós irodát még 1989-ben, a manhattani Tribeca-negyedben alapította Robert De Niro és Jane Rosenthal producer. Az 1990-es évekig, a filmesek büdzséjét tekintve jobban megérte Vancouverbe vagy Torontoba vinni a készülő produkciók nagyvárosi jeleneteit.

Serio elmondta, hogy az ASMR jelenleg amúgy is az érdeklődés homlokterében áll, főképp olyan nők űzik ezt a műfajt, akik gondoskodó tulajdonságokkal rendelkeznek. Így kifejezetten alkalmasnak találta annak bemutatására, hogyan bánik a társadalom a nőkkel az online térben, és hogyan ölt testet, először szavakkal, a nők online zaklatása.

Queen Latifah: rövidfilm programja segít képviseltetni a női kisebbséget

Kevés színes bőrű nőnek sikerült elérnie azt, amit a színész-énekesnő Queen Latifahnak. Ezen felbuzdulva a Tribeca Filmfesztivál keretén belül mutatta be a The Queen Collective projekt rövid dokumentumfilmjeit, amelyekben színes bőrű nők mondják el történeteiket. És ez még csak a kezdet. ballet after dark

A rövidfilmet az teszi különösen érdekessé, hogy olyan, mintha tényleg egy élő streamet néznénk, és nem egy előre megrendezett filmet. Serio a fenyegető személyében egy olyan alakot is meg akart jeleníteni, akit a közönség előbb vesz észre, mint maga a főszereplő. Azon pedig a befogadó agyalhat, hogy amit lát, valódi vagy pedig, ahogy azt az interneten sokszor látjuk, hamis.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

És hogy mi a film üzenete? „A nőgyűlöletet gyakran a férfiak nők ellenes cselekedeteiként értelmezzük, pedig emberek nők elleni tetteiről van szó. Azt szeretném, ha mindannyian elgondolkodnánk azon, hogyan bánunk a nőkkel a virtuális térben” – nyilatkozta Serio.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet