A korábban palesztinbarát aktivistaként tevékenykedő Emily Wilder a közösségi oldalán bírálta a sajtót. Alig két hétig dolgozhatott az Associated Press hírügynökségnek (AP).

Emily Wilder „villámkarrierje” az AP-nél

Emily Wilder május 3-án kezdett az Associated Press hírügynökségnél újságíróként dolgozni, de 16 nap múlva már ki is rúgták, írja a The Washington Post. A történet kicsit több, mint egy frissdiplomás próbaidő alatti elbocsátása első munkahelyéről. A munkáltató szerint Wilder megszegte a dolgozók magáncélú közösségi médiahasználatára vonatkozó előírásait. Ráadásul még az izraeli-palesztin konfliktus során az AP gázai irodaépületének felrobbantását is kapcsolatba hozták az üggyel.

Azt nem árulták el neki, hogy pontosan melyik tweetje nem felelt meg a cég szabályzatának, csupán annyit közöltek vele, hogy „egyértelműen elfogultan fogalmazott”. Úgy tűnik azonban, hogy a palesztinok melletti és az izraeli kormány cselekedeteit elítélő bejegyzésekről lehet szó.

Emily Wilder Ap Izrael Palesztin
Emily Wilder / Fotó: Angel Mendoza

A zsidó származású Wilder egyetemi tanulmányai alatt aktívan tevékenykedett a Palesztina-párti Zsidók a Békéért és Diákok a Palesztin Igazságtételért elnevezésű csoport tagjaként a Stanford Egyetemen. Május 16-án a Twitteren bírálta azt, ahogyan a média tálalja a Jeruzsálem keleti részén található Sheikh Jarrah-ban kialakult helyzetet, ahol több izraeli és palesztin civil valamint katonai áldozat vesztette életét.

A tárgyilagosság elhomályosul, amikor a tudósításokban úgy használják a legalapvetőbb fogalmakat, hogy az egyértelmű állásfoglalásként értelmezhető. Ha többször leírják az „Izrael” szót, de egyszer sem „Palesztinát”, „háborúról” beszélnek „ostrom és területfoglalás” helyett, az mind olyan politikai állásfoglalás, amelyet a média folyamatosan kinyilvánít anélkül, hogy elfogultnak minősítenék

– írta közösségi oldalán Wilder.

Sajtóhadjárat a pályakezdő újságíró ellen

Másnap a Stanford Egyetem republikánus tagozata megosztotta Wilder egy korábbi, egyetemistaként írt bejegyzését, amely szerint az újságíró „Izraelellenes agitátor”. Az AP-t is bírálták, amiért alkalmazták őt. A posztban egy elkötelezett Izrael-párti üzletemberre, Sheldon Adelsonra tett bántó megjegyzést.

Kapcsolódó cikk

A következő napokban a konzervatív sajtó kezdte ki az újságírót. A Fox News weboldalán bírálta a hírügynökséget, amiért felvették, és megpróbálták az AP gázai irodaépületének felrobbantását is összemosni Wilder bejegyzéseivel. 

Múlt hét szombaton az izraeli hadsereg megsemmisített egy irodaházat, ahol az AP és az Al Jazeera is tartott fenn irodákat. Az izraeliek azzal indokolták a merényletet, hogy a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász palesztin terrorszervezet katonai hírszerzési bázisa is az épületben dolgozott.

A kiszolgáltatott munkavállaló 

Wilder úgy véli, hogy a médiával szemben megfogalmazott bírálatai miatt bocsátották el az Associated Press-től, mert, úgy tudja, miután bekerült a hírekbe, az AP-nál elkezdték átnézni korábbi posztjait a Twitteren.

Elismerte, hogy megszeghette a közösségi oldalakra vonatkozó szabályzatot, amelyben az áll, hogy az AP munkavállalóinak „tartózkodniuk kell véleményük kinyilvánításától vitára okot adó közéleti témákban mindenféle nyilvános fórumon, és nem vehetnek részt mozgalmak által vagy ügyek érdekében szervezett megmozdulásokon”. Ugyanakkor, tette hozzá a kirúgott újságíró, ezek az előírások mind homályosak és arra alkalmasak, hogy szelektív módon alkalmazzák a kiszolgáltatott munkavállalókkal szemben.

Wilder az ügy kirobbanása után erőszakos fenyegetéseket is kapott. Elmondása szerint transzparens módon tájékoztatta feletteseit aktivista előéletéről. Az újságírónő mellett számos kolléga kiállt, köztük azok, akikkel gyakornokként dolgozott idén áprilisig. Követelték, hogy az AP vonja vissza a döntését, hiszen Wilder náluk kitűnő munkát végzett. Bírálták, hogy a hírügynökség nem állt ki munkavállalója mellett, amikor az országos jobboldali média is felkapta az ügyét. 

Wilder közösségi oldala arról is tanúskodik, hogy kifejezetten lelkesen vetette bele magát új cégénél a munkába, hosszú távú karrierről álmodott. Sőt, a sajtónak szóló általános bírálattal szemben még dicsérte is az AP izraeli-palesztin konfliktusról szóló tudósításait. 

A közel-keleti konfliktust mutatja be a valós történeten alapuló A mi fiaink című sorozat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk