Sajnálkozását fejezte ki hétfőn a Világgazdasági Fórum első online davosi csúcstalálkozóján az AstraZeneca brit gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, amiért a kormányok nem működnek együtt a világjárvány alatt, és bírálta egyes országok "önző" magatartását.

Versenyfutás a koronavírus elleni védekezésben és vakcina beszerzésében

“Az oltás olyan örömünnep lehetne, mint az amerikai függetlenség ünnepe, de sajnos nem az, mert jelen van az “én előbb” magatartás is” – jelentette ki a francia Pascal Soriot, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Pascal Soriot Astrazeneca Vakcina
Pascal Soriot, Az Astrazeneca Válallat Vezetője / Fotó: Getty Images

Soriot felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte megindult a versenyfutás először azért, hogy minél gyorsabban beszerezzenek védőeszközöket, majd vakcinákat.

Befektetéseket sürget az AstraZeneca vezetője

Általánosságban elmondhatjuk, hogy jobban fel is kellett volna készülnünk erre a világjárványra – tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Soriot kifogásolta, hogy nem működött az együttműködés a világban, jó példákat említett viszont a magán- és a közszféra összefogására, közöttük az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztette vakcinát.

Az elnök-vezérigazgató befektetéseket sürgetett a “megelőzésbe, az esetek feltárásába és az első kezelésekbe”, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a jövőre.

Soriot akkor szólalt fel a davosi fórumon, amikor az általa vezetett konzorciumot – akárcsak a Pfizer amerikai gyógyszergyárat – számos bírálat éri Európában, amiért nem adott átlátható tájékoztatást a vakcinaszállítmányok késlekedéséről – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Kapcsolódó cikk

Az AstraZeneca a múlt hét végén közölte, hogy az egyik gyártóhelye teljesítménycsökkenése miatt az ígértnél kevesebb vakcinát tud szállítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet