Életét vesztette egy nő, miután az AstraZeneca vakcináját beadták nekik. A cég szóvívője szerint kivizsgálják az ügyet.

Az AstraZeneca vakcinájának beadása után véralvadási zavar alakult ki

Az osztrák egészségügyi hatóságok ideiglenesen beszüntették az AstraZeneca oltóanyagainak használatát, miután egy igénylő röviddel a szer beadását követően életét vesztette.

Astrazeneca Vakcina Oltas Meghalt No
Astrazeneca Vakcina / Fotó: Pixabay

Az incidens az egyik alsó-ausztriai város, Zwettl klinikáján történt – számolt be róla vasárnap este a Reuters hírügynökség. Az esetnek két érintettje is volt, az egyikük egy 35 éves nő, aki tüdőembóliát kapott, a másikuk pedig a szóban forgó 49 éves, szintén női áldozat, akinél súlyos véralvadási zavar alakult ki.

Mint korábban egyébként beszámoltunk róla, a cég közleménye szerint a 70 év felettieknél is hatásosnak bizonyult a vakcina.

A szóvívő szerint nincs kapcsolat az utóhatások és a halálesetek között

Közös a történetben, hogy mindkettejük ugyanabból az AstraZeneca-védőoltásból kapott, amelyet egy külön ládában tároltak az orvosok. Habár az egészségügyi hatóságok hivatalos közleménye alapján nincs összefüggés a vakcináció és az elhalálozás, illetve a súlyos panaszok között, ennek ellenkezőjét sem tudták egyelőre megerősíteni.

A véralvadás, illetve a vérrögképződés elvileg nem számít mellékhatásnak, mégis elővigyázatosságból úgy döntöttek, a ládában található maradék vakcinaadagokat inkább nem adják be a soron következő delikvenseknek.

Kapcsolódó cikk

Az AstraZeneca szóvivője elmondta, nincs kapcsolat az utóhatások és a haláleset között, egyúttal hozzátette, a készítményt világszerte több mint 50 országban sikeresen használják, és az oltás az előzetes klinikai tesztek során is biztonságosnak és hatékonynak bizonyult.

Az Európai Gyógyszerügynökség január végén hagyta jóvá a védőoltást, míg a WHO február közepén engedélyezte az oltóanyag szükséghelyzeti alkalmazását.

Az AstraZeneca felvette a kapcsolatot az osztrák hatóságokkal annak érdekében, hogy kiderítsék, valójában mi állhatott a középkorú nő halála mögött.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet