Eszem + Iszom GasztroArt Jön az atomvodka: az alapanyagokat Csernobilban termesztik hozzá

Jön az atomvodka: az alapanyagokat Csernobilban termesztik hozzá

Promóció

Atomik néven kerül majd piacra az a vodka, amelynek összetevői a csernobili katasztrófa helyszínéről származnak, írja a DesignTaxi.

Promóció

A tudósok összeállítottak egy olyan kézműves vodkát, amelyet a csernobili atomkatasztrófa miatt enyhén szennyeződött rozsból és desztillált vízből állítanak elő.

A zónán belül dolgozók a katasztrófa után / Fotó: The Irish Times

A BBC szerint az új „atomvodka”, az Atomik a zónában aratott növényekből készült, és a hosszú évek kutatási eredménye szerint a terület túlélte a katasztrófát. A kutatócsoport vezetője, Smith professzor elmondta a BBC-nek, hogy a bevételből származó nyereséget a térségen az 1986-os katasztrófa sújtotta területen élő közösségek támogatására ajánlják fel.

A professzor mindenkit megnyugtatott, hogy a vodka semmivel sem rádióaktívabb, mint bármelyik más vodka, annak ellenére, hogy szennyezett területről származik. Ezt a Southampton Egyetem tudósai is igazolták.

“Az alkohol teljesen tisztának bizonyult és „minden a határérték alatt volt” – jelentette ki a professzor. Az Atomik projekt bebizonyította, hogy a lezárt zóna termékenyen használható és nem szüksége elkerülni a múltja miatt.

Csernobil morálisan még nem készült fel a turisták fogadására

Ami 1986-ban történt Csernobilban és a közeli városban, Pripyatban, senki nem felejti. A világ egyik legnagyobb katasztrófája, amit négyes számú reaktor felrobbanása okozott, számos ártatlan életet követelt. Még évekkel később is voltak halálos esetek, miután a sugárzás miatt rengetegen kaptak rákos megbetegedést, nem beszélve a többi káros következményről.

Már harminc év telt el a katasztrófa óta emlékeztet a professzor.

Úgy gondolom a legfontosabb dolog a területen a gazdasági fejlődés, nem pedig a radioaktivitás, a helyet lehet használni mezőgazdasági tevékenységre

– tette hozzá a tudós.

via GIPHY

A Soho’s Bar Swift egyik mixerje meg is ízlelte az Atomik névre elkeresztelt italt és úgy vélte sokkal gyümölcsösebb az aromája, mint a hagyományos, krumpliból készült vodkáké. Szerinte nyugodtan készíthető belőle a klasszikus vodka-martini és pezsgővel is jól keverhető.

A limitált kiadású Atomik-vodka / Fotó: FocusTech

A tudósok egyelőre csak egy palackkal készítettek a különleges italból, de terveik szerint még ebben az évben ez a szám eléri az ötszázat.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3