Jön az atomvodka: az alapanyagokat Csernobilban termesztik hozzá

Atomik néven kerül majd piacra az a vodka, amelynek összetevői a csernobili katasztrófa helyszínéről származnak, írja a DesignTaxi.

A tudósok összeállítottak egy olyan kézműves vodkát, amelyet a csernobili atomkatasztrófa miatt enyhén szennyeződött rozsból és desztillált vízből állítanak elő.

Csernobil
A Zónán Belül Dolgozók A Katasztrófa Után / Fotó: The Irish Times

A BBC szerint az új „atomvodka”, az Atomik a zónában aratott növényekből készült, és a hosszú évek kutatási eredménye szerint a terület túlélte a katasztrófát. A kutatócsoport vezetője, Smith professzor elmondta a BBC-nek, hogy a bevételből származó nyereséget a térségen az 1986-os katasztrófa sújtotta területen élő közösségek támogatására ajánlják fel.

A professzor mindenkit megnyugtatott, hogy a vodka semmivel sem rádióaktívabb, mint bármelyik más vodka, annak ellenére, hogy szennyezett területről származik. Ezt a Southampton Egyetem tudósai is igazolták.

“Az alkohol teljesen tisztának bizonyult és „minden a határérték alatt volt” – jelentette ki a professzor. Az Atomik projekt bebizonyította, hogy a lezárt zóna termékenyen használható és nem szüksége elkerülni a múltja miatt.

Csernobil morálisan még nem készült fel a turisták fogadására

Ami 1986-ban történt Csernobilban és a közeli városban, Pripyatban, senki nem felejti. A világ egyik legnagyobb katasztrófája, amit négyes számú reaktor felrobbanása okozott, számos ártatlan életet követelt. Még évekkel később is voltak halálos esetek, miután a sugárzás miatt rengetegen kaptak rákos megbetegedést, nem beszélve a többi káros következményről.

Már harminc év telt el a katasztrófa óta emlékeztet a professzor.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy gondolom a legfontosabb dolog a területen a gazdasági fejlődés, nem pedig a radioaktivitás, a helyet lehet használni mezőgazdasági tevékenységre[/perfectpullquote]

– tette hozzá a tudós.

via GIPHY

A Soho’s Bar Swift egyik mixerje meg is ízlelte az Atomik névre elkeresztelt italt és úgy vélte sokkal gyümölcsösebb az aromája, mint a hagyományos, krumpliból készült vodkáké. Szerinte nyugodtan készíthető belőle a klasszikus vodka-martini és pezsgővel is jól keverhető.

Atomik Csernobil Vodka
A Limitált Kiadású Atomik-Vodka / Fotó: Focustech

A tudósok egyelőre csak egy palackkal készítettek a különleges italból, de terveik szerint még ebben az évben ez a szám eléri az ötszázat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk