Az Auschwitz-Birkenau Emlékhely megkérte a látogatókat: ne használják reklámfogásként a helyet

Kusza, néha kissé beteges világunkban sajnos semmi sem szent. Még Auschwitz sem. Ezért a helyet gondozó intézmény felszólította az odalátogató embereket, jó lenne, ha másról készítenének Instagram-posztot.

Nem arról, ahol több millió ártatlan ember vesztette életét, szenvedett kínhalált. Világunkat az teszi többé, hogy a történelmet meg tudjuk őrizni, igaz, ez egyes helyeken fájdalmas sebeket téphet fel. Auschwitz is érthető módon ezek közé tartozik. Akik veszik a bátorságot és megnézik a helyet, valószínűleg kíváncsiak arra, ami része a történelmünknek. Legalábbis ezt gondolnánk.

a65cdee3203a6c255a938c9e8a11d856cbb14c88b9494d39f9f41ded87c43c9e
Lassan ott tartunk, hogy semmi sem szent / Fotó: The Local Germany

A napokban az Emlékhely Twitter-bejegyzésben kérte meg az embereket, ha lehet, mellőzzék a helyszín reklámként való használatát.

Néhányan olyan Instagram-képet készítettek, ahogyan az odavezető síneken egyensúlyoznak.

Erre többen felhördültek, mondván a hely hihetetlen erővel bír, elképesztően illetlen és etikátlan viccet csinálni belőle. Ráadásul a világon több ezer vasútsín fut, érthetetlen, egyeseknek miért pont egy ilyen helyen jut eszébe megtalálni az egyensúlyérzéküket.

A világ legnagyobb digitális holokauszt-interjúgyűjteménye lesz elérhető magyar intézményekben

Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központ főigazgatója hétfőn Budapesten elmondta: a könyvtár szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Programon keresztül a magyar állam négy részletben megvásárolja a hatalmas forrásanyag örökre szóló hozzáférési jogát a ProQuest tudományos tartalomszolgáltató cégtől.

Az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum jogosan tette közzé a bejegyzést, hiszen pont az a lényeg, hogy az embereket felrázzák és eszükbe juttassák: ami történt, az embertelen és többet nem fordulhat elő.

Ehhez azonban az kell, hogy a látogatók a lehető legvisszafogottabban sétáljanak végig a helyszínen, és ha máskor nem, legalább abban a pár órában szálljanak ki a közösségi médiából.

Az üzenet elég világos: ha valaki Auschwitzban jár, tegye már meg, hogy nem a telefonját nyomkodja. Helyette például el lehet gondolkodni a látottakon.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból