A canberrai National Portrait Gallery új, Australian Love Stories című kiállítása a szerelem és a szeretet sokszínűségét mutatja be a tiszavirág életű, de szenvedélyes románcoktól a hosszan tartó családi, baráti kapcsolatokig.

Online térbe költözött az Australian Love Stories a járványhelyzet miatt

Több mint 200 fotó, festmény, plasztika és magával ragadó üveginstalláció látható az interaktív weboldalon rendezett tárlaton. Az Australian Love Stories című kiállítás augusztus 1-jéig tekinthető meg online a canberrai National Portrait Gallery-ben – írja The Guardian.

Az Australian Love Stories fotókiállításon 80 portré meséli el a történeteket, melyek között több ismert ausztrál is megjelenik, mint Jimmy és Jane Barnes, Rachel Ward és Bryan Brown, Albert Tucker és Joy Hester és Lady Jessie és Donald Bradman. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Asher Keddie és Vincent Fantauzzo, 2017

A portré tervezésével kezdődött. A bébiszitter időben érkezett, a művész viszont késett. De Asher úgy döntött, hogy vár. Amikor Vincent megjelent, egyből egy hullámhosszra kerültek – ott, kint az utcán.

Egymás felé sétáltunk, és még mielőtt egy szót váltottunk volna, mindketten azt éreztük, hogy igen, nekünk együtt kell lennünk

– emlékezett vissza az InStyle magazinnak adott interjúban Asher.

Australian Love Stories, Canberra, National Portrait Gallery, Ausztalia, Kiallitas, Szerelem, Szerelmi Tortenetek, Asher Keddie, Vindent Fantauzzo, Hugh Stewart
Asher Keddie És Vincent Fantauzzo / Fotó: Hugh Stewart / National Portrait Gallery

The photographer’s shadow (A fotós árnyéka), 1935

Olive Cotton és Max Dupain kapcsolata gyerekszerelemként indult 13 éves korukban. Közös szenvedélyük a fotózás volt. A 20-as éveik elején összeköltöztek Max stúdiójában, Sydney-ben. Két évvel az 1939-ben kötött házasságuk után különváltak, talán a férj más nőkre fordított figyelme miatt, vagy talán azért, mert a házasság korlátozta Olive kreativitását.

Australian Love Stories, Canberra, National Portrait Gallery, Ausztalia, Kiallitas, Szerelem, Szerelmi Tortenetek, Olive Cotton, Max Dupain
Olive Cotton És Max Dupain / Fotó: Mark Mohell / National Portrait Gallery

Rachel Ward és Bryan Brown, 2006

Bryan Brown és Rachel Ward 1982-ben találkozott a The Thorn Birds (Tövismadarak) című film forgatásán. Ward így fogalmazott:

Ami a jelenetekben történt, az történt forgatási szünetekben is – ezért voltak olyan hitelesek a szerelmi jeleneteink.

1983-ban házasodtak össze, és az óta is sokszor dolgoztak együtt. Legutóbb 2019-ban a Palm Beach című filmen, melynek producere Brown volt, írója és rendezője pedig Ward.

Australian Love Stories, Canberra, National Portrait Gallery, Ausztalia, Kiallitas, Szerelem, Szerelmi Tortenetek, Rachel Ward, Bryan Brown, Peter Brew-Bevan, Tovismadarak, Film, Forgatas
/ Fotó: Peter Brew-Bevan / National Portrait Gallery

David McAllister és Wesley Enoch, 2020

David az Ausztrál Balett művészeti igazgatója volt, és Melbourne-ben élt. Wesley többnyire Sidney-ben vagy Brisbane-ben tartózkodott, a Sydney fesztivál és a Queensland Theatre Company igazgatójaként. Peter Brew-Bevan ezen a fotón a távkapcsolat együtt, mégis külön filozófiáját akarta megörökíteni. Ehhez egy retro hangulatú hotelszobát rendezett be a kettejük által megtett út szimbólumaként.

Australian Love Stories, Canberra, National Portrait Gallery, Ausztalia, Kiallitas, Szerelem, Szerelmi Tortenetek, David Mcallister, Wesley Enoch, Peter Brew Bevan, Hotel, Balett, Rendezo, Fesztival
/ Fotó: Peter Brew-Bevan / National Portrait Gallery

In the mirror (A tükörben) – önarckép Joy Hesterrel, 1939

Bár a legtöbben festőként ismerik, Albert Tucker szenvedélyes fotós is volt, aki az 1940-es évek Melbourne-jének művészvilágát örökítette meg. Ezen a fotón első feleségével, Joy Hesterrel látható, akit 1947-ben Hodgkin-kórral diagnosztizáltak, majd elköltözött, hogy egy másik művsszel Gary Smith-vel éljen. Tucker külföldre költözött.

Australian Love Stories, Canberra, National Portrait Gallery, Ausztalia, Kiallitas, Szerelem, Szerelmi Tortenetek, Joy Hester, Albert Tucker, Garry Smith
/ Fotó: Peter Brew-Bevan / National Portrait Gallery

Lady Jessie és Sir Donald Bradman, 1992–1993

Don Bradman és Jessie Menzies gyerekként találkozott először Bowralban, Új-Nyugat-Wales-ben az 1920-as években. Brandman, Ausztrália legnagyobb krikett játékosa így emlékezett vissza:

Tizenegy-két éves koromban elhatároztam, hogy feleségül veszem. Persze eleinte nem kértem meg a kezét, mert nagyon félénk voltam, de előbb utóbb megtaláltam rá az alkalmat.

1932-ben házasodtak meg, és 65 évig voltak együtt. Brandman élete legjobb döntésének nevezte a Jessie-vel kötött házasságát.

Australian Love Stories, Canberra, National Portrait Gallery, Ausztalia, Kiallitas, Szerelem, Szerelmi Tortenetek, Jessie Menzies , Donald Bradman, Robin Sellick
/ Fotó: Photostudio / National Portrait Gallery

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

301-es parcella nagy imre 1956 horvath erno kiallitas fotokiallitas

NÖRI: fotókiállítás mutatja be a 301-es parcellát

“Nemcsak a kiállítás, maga a Nemzeti Gyászpark is figyelmeztető jel számunkra, és a mi feladatunk, hogy azok számára is az legyen, akiknek 1989 nem volt az életük része, és már csak a történelem egy jelentős pillanataként tanulnak róla.”