Ausztria nem írja alá az ENSZ mérföldkőnek számító paktumát a globális migráció szabályozásáról. Ezzel a Deutsche Welle szerint a Sebastian Kurz vezette jobboldali osztrák kormány az USA és Magyarország vezetőinek nyomába lépett.

Hirdetés

Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák közszolgálati ORF-nek kijelentette, hogy országa nem írja alá a migrációról szóló ENSZ-megállapodást. Azzal érvelt, hogy a paktum nem rendezi megfelelően a kérdést és nem különbözteti meg elfogadható módon a legális és az illegális migrációt.

A Deutsche Welle ennek kapcsán megjegyzi, hogy az osztrák kormány az Egyesült Államok és Magyarország példáját követi, amelyek populista vezetői kihátráltak az egyezmény mögül.

Heinz Christian Strache osztrák alkancellár és Sebastian Kurz kancellár / Fotó: Familie&Familienrecht / WordPress.com

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az ENSZ valamennyi tagja – az USA kivételével – a biztonságos migrációról szóló megállapodás mellett kötelezte el magát még júliusban.

Ez az első, az egész világra kiterjedő dokumentum, ami a migráció kérdéseire próbál megoldást találni.

A paktum a Szabályos és reguláris migrációról szóló globális egyezmény címet viseli (angolul Global Compact For Safe, Orderly and Regular Migration). 

Sebastian Kurz a konzervatív Néppárt (ÖVP) vezére. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alkotott koalíció a bevándorlással szembeni keményvonalas politikájáról ismert.

Kurz kijelentette, hogy Ausztria nem küld megbízottat a dokumentum aláírására decemberben Marokkóba.

Majd hozzátette, hogy az ENSZ Közgyűlésen jövőre tartózkodni fognak a voksolásnál.

“A migráció nem emberi jog és nem is válhat azzá” – mondta Heinz-Christian Strache alkancellár, a Der Standard cikke szerint.

Az ENSZ-egyezmény a nemzetközi humanitárius jogon alapul. 23 célkitűzést tartalmaz a migráció kezelésének jobbá tételére helyi, nemzeti, regionális és globális szinten. A paktumot az ENSZ 193 tagja elfogadta. Magyarország később úgy nyilatkozott, hogy nem írja alá a dokumentumot. A Deutsche Welle értesülései szerint Lengyelország is azt fontolgatja, hogy kihátrál az egyébként nem kötelező érvényű egyezményből.

Hirdetés