Ausztria is követi az amerikai és magyar példát: Nem írja alá az ENSZ migrációs egyezményét

Ausztria nem írja alá az ENSZ mérföldkőnek számító paktumát a globális migráció szabályozásáról. Ezzel a Deutsche Welle szerint a Sebastian Kurz vezette jobboldali osztrák kormány az USA és Magyarország vezetőinek nyomába lépett.

Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák közszolgálati ORF-nek kijelentette, hogy országa nem írja alá a migrációról szóló ENSZ-megállapodást. Azzal érvelt, hogy a paktum nem rendezi megfelelően a kérdést és nem különbözteti meg elfogadható módon a legális és az illegális migrációt.

A Deutsche Welle ennek kapcsán megjegyzi, hogy az osztrák kormány az Egyesült Államok és Magyarország példáját követi, amelyek populista vezetői kihátráltak az egyezmény mögül.

maxresdefault 1 2
Heinz Christian Strache osztrák alkancellár és Sebastian Kurz kancellár / Fotó: Familie&Familienrecht / WordPress.com

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az ENSZ valamennyi tagja – az USA kivételével – a biztonságos migrációról szóló megállapodás mellett kötelezte el magát még júliusban.

Ez az első, az egész világra kiterjedő dokumentum, ami a migráció kérdéseire próbál megoldást találni.

A paktum a Szabályos és reguláris migrációról szóló globális egyezmény címet viseli (angolul Global Compact For Safe, Orderly and Regular Migration). 

Sebastian Kurz a konzervatív Néppárt (ÖVP) vezére. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alkotott koalíció a bevándorlással szembeni keményvonalas politikájáról ismert.

Kurz kijelentette, hogy Ausztria nem küld megbízottat a dokumentum aláírására decemberben Marokkóba.

Majd hozzátette, hogy az ENSZ Közgyűlésen jövőre tartózkodni fognak a voksolásnál.

“A migráció nem emberi jog és nem is válhat azzá” – mondta Heinz-Christian Strache alkancellár, a Der Standard cikke szerint.

Az ENSZ-egyezmény a nemzetközi humanitárius jogon alapul. 23 célkitűzést tartalmaz a migráció kezelésének jobbá tételére helyi, nemzeti, regionális és globális szinten. A paktumot az ENSZ 193 tagja elfogadta. Magyarország később úgy nyilatkozott, hogy nem írja alá a dokumentumot. A Deutsche Welle értesülései szerint Lengyelország is azt fontolgatja, hogy kihátrál az egyébként nem kötelező érvényű egyezményből.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból