Egyszer mindent el kell kezdeni, igaz ez az automata öntözőrendszer kiépítésére is. A rendszer tulajdonképpen segít olyan öntözést megvalósítani otthonunkban, amely figyelembe veszi a növények eltérő vízigényét. Ez egyébként is nagyon fontos, különösen, ha kertfelújítás előtt állunk. A következő pár sor fényt deríthet arra, hogy miért, ráadásul a rendszer alkotóelemeit is megismerheted.

Mi is az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer tulajdonképpen egy olyan csőrendszer, amelyet a kert talajába ásnak le, így könnyen alkalmazkodhatunk a kert eltérő vízigényű növényeihez. De miből is áll a rendszer?
Először is, szükség lesz szórófejekre, amelyeket a csőrendszerhez csatlakoztatsz. A szórófejeknek spray és rotoros változatai egyaránt kaphatóak, az ezek közötti választás nagyban függ az öntözni kívánt terület jellegétől, adottságaitól. A vízkijutás mértéke szintén függ a szórófejek típusától.
Automata Ontozorendszer, Ontozestechnika, Ontozes
/ Fotó: Automata Öntözőrendszer
A rendszer zónákra felosztva végzi az öntözést. Egy konkrét zónában a vízáramlás szabályozása, kontrollálása a mágneses szelep feladata. Ez egy elektromosan vezérelt szelep, amelyet tulajdonképpen a hálózati egység irányít. A vezérlő képes irányítani, hogy mikor öntözzön a rendszer.

Hogyan zajlik az öntözés a gyakorlatban?

Az áramló víz hatására a szórófejek kiemelkednek a talajból az adott zónákból, ahol megkezdődik az öntözés. Ha a víznyomás megszűnik, akkor a vezérlő parancsot ad a mágnesszelepnek, hogy zárja el a víz útját, ekkor a szórófejek visszasüllyednek a talaj alá.

Ily módon még a kertészkedést sem zavarja majd az öntözés.

Ráadásul az esős idő miatt sem kell aggódnunk, mivel ilyenkor az esőérzékelő egyszerűen letiltja az öntözést. Ameddig nedvességet érzékel az érzékelő, addig ez a parancs tartani fog.

Amennyiben szeretnél egy igazán profi rendszert kiépíteni, akkor az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai kínálatában mindent megtalálsz, amit szeretnél.

Miből áll az automata öntözőrendszer?

A kerttervezés során nem szabad megfeledkeznünk a kellékek, kiegészítők listájáról sem, amelyeket mindenképpen be kell szereznünk a későbbi kivitelezéshez. Ez természetesen igaz az automata öntözőrendszerre is. Most pedig lássuk, hogyan is épül fel!

Az öntözőrendszer kiindulópontja a vízvezetékrendszer, amely a vizet szállítja. Ennek részei a fővezeték és a zónavezetékek. Ahhoz, hogy ezeket a hálózatra kössük, kell majd főcsap, ürítőcsap és szűrő.

A csatlakozók a hidraulikát szabályozzák, míg a mágnesszelepek a víz szétosztásáért felelősek.

A szelepeket a szelepekaknák védik, a vezérlő pedig az öntözőrendszert irányítja. Továbbá a szórófejek, az esőérzékelő, a vízkonnektor és az elektromos kábel egyaránt fontos.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk