5 trükk, amit az autótolvajok használnak

Eláruljuk az 5 leggyakoribb trükköt, amiket autólopáshoz használnak a tolvajok.

Az orosz közlekedési rendőrség statisztikái szerint  2018 januárja és áprilisa között több mint 13000 gépjárműlopás történt. Felfedeztek néhány olyan professzionális technikát, amit a bűnűzők használnak. Most bemutatjuk ezeket, hogy te is nagyobb eséllyel kerülhesd el, hogy autótolvajok áldozatává válj.

Érme a zárban

Az egyik leggyakrabban alkalmazott fogás, amit a tolvajok használnak. Az anyósülés melletti ajtózár kilincséhez egy érmét helyeznek. A pénzérme megakadályozza, hogy a központi zár bezárja az ajtót. Amikor tehát a tulajdonos otthagyja az autóját, az ajtó nyitva marad.

erem a zarban
Érme trükk / Fotó: Bright Side

Behatolás az OBD csatlakozáson keresztül

Az 1996 után gyártott autókba beépítettek egy úgynevezett OBD-csatlakozót, amelyen keresztül hozzá lehet férni az autó számítógépes rendszeréhez, amelyet diagnosztikához használnak a szervizben. Egy speciális, tolvajok által használt eszköz segítségével viszont hozzá lehet kapcsolódni az OBD-hez, amellyel kikapcsolható a riasztó vagy kinyitható az ajtó.

obd csatlakozo
Így néz ki a hivatalos OBD-csatlakozó / Kép: Amazon

Az OBD-csatlakozó minden autóban egységes. Ha megváltoztatod ennek a kialakítását, illetve a vezetékek helyzetét, akkor a tolvajok nem fognak tudni hozzáférni az eszközeikkel.

Az üres flakon

Egy üres flakont helyeznek az autó hátsó kereke és a karosszéria közé. Amikor az autó elindul, a kidurranó flakon hangja megijeszti a sofőrt, aki rendszerint kiszáll, hogy ellenőrizze, mi történt az autóval. Ezt használják ki a tolvajok, hiszen a gyanútlan tulajdonos ilyenkor úgy száll ki, hogy a motor jár és az indítókulcs is a kocsiban marad.

ures palack
Indulás előtt ellenőrizd! / Fotó: Bright Side

„Megbolondult” riasztó

Ezt a módszert akkor használják, amikor az autó a ház előtt parkol. Folyamatosan olyan tárgyat dobálnak a kocsihoz, amely nem okoz kárt benne, de beindítja a riasztót. A tulajdonos egy idő után megelégeli, hogy folyton bekapcsol a riasztórendszer, vagy a szomszédok fognak panaszkodni a zajra. A tulaj ekkor kikapcsolja a riasztót, mert azt gondolja elromlott.

via GIPHY

A tolvajok ekkor lendülnek akcióba, ha az autót nem is tudják elvinni, de meglovasíthatnak értékes holmikat belőle.

Kézitáska trükk

Ezt a trükköt közlekedési lámpánál vagy kevésbé forgalmas helyeken használják a tolvajok. A legtöbb ember az anyósülésre teszi a pénzzel, iratokkal és egyéb értékekkel megrakott kézitáskáját. Amikor az autó halad, rendszerint nincs zárva az anyósülés melletti ajtó, amikor egy lámpánál megáll az autó, a tolvaj elragadja a táskát és elrohan.

via GIPHY

A tulajdonos ekkor a tolvaj után iramodik, míg a tettestárs ellopja a magára hagyott gépjárművet.

10 egyszerű, hétköznapi dolog, amik jobbá teszik az életed

10 egyszerű, hétköznapi dolog, amik jobbá teszik az életed Így fogd meg a borospoharat Helyesen, az etikett szerint a borosüveget a nyakánál, a borospoharat pedig a száránál kell megfogni. Ennek oka az, és ezért van a borospohárnak szára, hogy ha a poharat a testénél fogod meg, a vékony üvegfalon keresztül az ital könnyen átveszi a kéz hőmérsékletét.

Ha pedig nem sikerül a kocsilopás, akkor később visszajuttatják a táskát a tulajdonosnak, természetesen rengeteg pénzért cserébe.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból