BRÉKING Az Artisjus idei díjazottjai: köztük a Margaret Island és...

Az Artisjus idei díjazottjai: köztük a Margaret Island és a Fishing On Orfű

Promóció

Átadták az Artisjus-díjakat. Az idei év újdonsága, hogy osztottak egy legjobb könnyűzenei produkció díjat és egy szerzőcsapatot is jutalmaztak.

Promóció
- Advertisement -

Február elsején a zenész társadalom és a szakma a 2017-es év legkiemelkedőbbjeit ünnepelte. Napközben a Dalszerző Expó került megrendezésre, este átadták az Artisjus-díjakat.

A Fishing On Orfű jubileumi kiadása lett az év könnyűzenei produkciója, Wolf Péter pedig életmű-díjat vehetett át az idei Artisjus-díjátadón. Az év szövegírójának járó Artisjus-szobrot  A Hajolj bele a hajamba és a Metróhuzat sorait is jegyző Tariska Szabolcs kapta. A Koncz Zsuzsa legutóbb lemezére tíz dalt szerző Závodi Gábor lett az év zeneszerzője. A komolyzenében Jeney Zoltán Aus tiefer Not című műve kaphatta az elismerést, junior komolyzenei alkotóként pedig Brandenburg Ádámot jutalmazták.

Závodi Gábor / Fotó: Váradi Eszter

A Margaret Island háromfős szerzői közössége vehette át rendhagyó módon az év junior alkotóinak járó díjat. Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf munkásságának díjazásával kifejezetten a dalszerzői együttműködés népszerűsítését szorgalmazza az Artisjus. A Dalszerző Expón külön programot szenteltek a „közös dalszerzés erejének”. Február másodikától pedig háromfős csapatokban írnak zenét magyar és külföldi szerzők a BP/SC dalszerző táborban, ahova a svéd szervezők többek között az immár Junior- Artisjus-díjas Törőcsiket is beválasztották.

Az immár 18. éve átadott Artisjus-díjak célja, hogy az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet. A díjakat a zenei szakma ítéli oda: a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről. 

A díjazottak teljes listája a következő:

Könnyűzenei alkotói életműdíj: Wolf Péter 

Az Év Könnyűzeneszerzője: Závodi Gábor 

Az Év Könnyűzenei Szövegírója: Tariska Szabolcs 

Az Év Könnyűzenei Produkciója: Fishing on Orfű 

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói: Margaret Island szerzői közössége (Füstös Bálint, Lábas Viki, Törőcsik Kristóf) Szeder-Szabó Krisztina, Szendrői Csaba

Az Év Komolyzenei Műve: Jeney Zoltán: Aus tiefer Not 

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Brandenburg Ádám 

Az Év Magyarnótaszerzője: Tóth János István 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3