Az Egy nap című magyar film operatőre is díjat kaphat

A Camerimage 2018 elsőfilmes operatőrök kategóriájában szerepel Domokos Balázs, aki az Egy nap fényképezésért került a jelöltek közé.

Domokos Balázs kameramanként és filmoperatőr művészként végzett az SZFE-n. Akárcsak neki, Szilágyi Zsófia rendezőnek is az első nagyjátékfilmje volt a Filmalap Inkubátor programjában készült Egy nap,  ami Szamosi Zsófia főszereplésével mutatja be egy családanya viszontagságos hétköznapját.

21149602 d719d7f33dfec9a6bf83ed6aa0e1f59d wm
Szilágyi Zsófi: Egy nap

A filmet elsőként Cannes-ban vetítették, ahol a kritikusok díját is elnyerte, itthon novembertől látható a mozikban. 

A Cannes-ban is elismert Egy nap színésznője, Szamosi Zsófia lett a legjobb színésznő az Art Filmfesztiválon

Szamosi Zsófia tíz éven át játszott Pintér Béla színházi társulatában, országos ismeretségre az HBO Terápia című sorozatában tett szert. Főszerepet kapott az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben, majd A martfűi rémben nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Filmdíjat a női főszereplő kategóriában. A legjobb elsőfilmnek járó elismerést a cannes-i filmfesztiválon a FIPRESCI-től, a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől kapta.

A Camerimage diákfilmes Edutas versenyében egy másik magyar operatőr is díjat nyerhet: Nyoszoli Ákos, Kis Hajni Last Call című kisfilmjét fényképezte. 2016-ban végzett kameramanként az SZFE-n, B.Márton Frigyes és Vecsernyés János osztályában. Kis Hajnival már a Szép alak című kisfilmen is együtt dolgozott. A Last Call-t eddig az idei Friss Hús-on, a BuSho-n, a CineFesten és Szarajevóban is díjazták.

EGY NAP (ONE DAY) – Zsófia Szilágyi Film Trailer (Cannes 2018)

✪ SUBSCRIBE: http://bit.ly/2FpID5t Director: Zsófia Szilágyi Writers: Réka Mán-Várhegyi, Zsófia Szilágyi Stars: Zsófia Szamosi, Leó Füredi, Ambrus Barcza

A Camerimage filmfesztivált idén november 10 és 17. között rendezik meg a lengyelországi Bydgoszczban. Tavaly magyar szakember nyerte a fesztivál fődíját, az Arany Békát: Herbai Máté a Testről és lélekről című filmben nyújtott munkájáért kapta az elismerést.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból