Az Egyesült Királyság végre hajlandó legalizálni az orvosi marihuánát

A belügyminiszter azonban hajthatatlan abban a vonatkozásban, hogy ez messze nem jelenti azt, a rekreációs célú használat is legálissá válna.

Mint beszámoltunk róla, Kanada nemrég törvényesen elismerte a rekreációs célú marihuána használatot. Miután egyre szélesebb körben elterjedt az utóbbi években szerte az Egyesült Királyságban, most az orvosi kannabisz legalizálása zajlik a briteknél. A Belügyminisztérium még múlt héten bejelentette, hogy a marihuánából származó gyógyszerek ősztől vényre kapható formában elérhetők lesznek. Ez segíteni fog azoknak, akiknek súlyos betegsége csak a droggal kezelhető.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A legutóbbi esetek, amelyek között beteg gyerekek is voltak, világossá tették a számomra, hogy a kannabisz alapú gyógyszertermékekkel kapcsolatos álláspontunk nem volt megfelelő   [/perfectpullquote]

– nyilatkozta önkritikusan Sajid Javid belügyminiszter.

Ugyanakkor gyorsan hozzá is tette, hogy ez semmiképpen sem tekinthető a rekreációs célú marihuána legalizálás első lépéseként.

Js111767232 1
Billy Caldwell És Édesanyja A Nélkülözhetetlen Gyógyszerrel / Fotó: Colin Keegan, Collins Dublin

A bejelentésre Billy Caldwell, 12 éves fiú nagy nyilvánosságot kapott ügyét követően került sor. Billy az epilepszia ritka fajtájában szenved, és  Észak-Írország Egészségügyi Minisztériuma vészhelyzeti engedélyt adott neki arra, hogy orvosi marihuánával kezeljék.

Az Egyesült Királyságban már egy ideje kampányolnak a legalizálás mellett. 4 hónappal ezelőtt a petíciót 240.000-en írták alá. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy egy esetleges legalizálásnak egy tanulmány alapján milyen pozitív következményei lehetnének. A társadalmi hatások mellett többek között felpörgetné a brit gazdaságot.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból