Az európaiak tovább élnek, de túl sokat dohányoznak, véli a WHO

A várható élettartam nőtt Európában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint. De azért így sincs minden teljesen rendben.

Az európaiak egészségesebbek és tovább élnek öt évvel ezelőtthöz képest, áll a szervezet szerdán nyilvánosságra hozott egészségügyi jelentésében.

Ugyanakkor a WHO figyelmeztet, hogy a dohányzás és a növekvő elhízás továbbra is problémát jelent. Az elemzés “szignifikáns” eltérést tárt fel az egyes országok között a legmagasabb és legalacsonyabb várható élettartamot tekintve.

Az európai emberek az 5 évvel ezelőttihez képest átlagosan több mint egy évvel élnek tovább. A legmagasabb és legalacsonyabb várható élettartam között azonban még mindig több mint 10 év különbség mérhető.

A korai elhalálozások száma csökkent az ezredforduló kezdete óta. A korai halálokok között a szív-és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és a krónikus légúti megbetegedések azonban a vártnál magasabb arányba esnek.

thinkstockphotos 124813499toppbilde
Az alkoholfogyasztás nincs jó hatással a várható élettartamra / Fotó: Thinkstock

A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a növekvő elhízás és a nem megfelelő szintű védőoltások megakasztják a WHO által kitűzött fejlődést egyes országokban. A dohányzás szintje Európában a legmagasabb a világon, ha azt vesszük, hogy a 15 éves és annál idősebb generációknál háromból egy ember cigarettázik. Az alkoholfogyasztás ugyan csökkent, de a felnőttek körében továbbra is ezen a kontinensen a legnagyobb. Az európaiak több mint fele túlsúlyos, és az elhízás Európa túlnyomó részén a felnőttek körében növekvő tendenciát mutat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból