Greta Thunberg és a Toy Story összehozta az év szavát

Az egzisztenciális lett a Dictionary.com online szótár szerint az év szava idén. Az oldal 2010 óta választja ki az év szavát a honlapján végzett keresések alapján. Az idén Greta Thunberg és a Toy Story is nagyban befolyásolta az év szavát.

Az idén kiválasztott szót különösen sokan keresték a Dorian hurrikán pusztítása után, az erdőtüzekkel kapcsolatban, a christchurch-i és az El Pasó-i lövöldözések után, de a politikai élettel és a popkultúrával kapcsolatban is sokakat érdekelt.

az év szava 2019 egzisztenciális greta thunberg toy story
Az év szava megtalálásában Greta Thunberg, a Toy Story és az amerikai elnökválasztás is “segítségre” volt / Fotó: Shutterstock

John Kelly, a honlap vezető szerkesztője a hétfői bejelentés alkalmából kiemelte, hogy a Toy Story 4. új szereplője, Forky, egy fehér műanyag villa miatt sokan keresték ennek a szónak is a jelentését. A népszerű animációs filmben használt evőeszköz megbarátkozik sorsával a szemétben, amíg az óvodás Bonnie kedves játéka nem lesz belőle. Kelly szerint ez az átváltozás jól példa arra, hogy veszi valaki saját kezébe a sorsát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Saját sorsunk irányítása lehetőséget ad rá, hogy az egzisztenciális fenyegetést egzisztenciális választássá változtassuk[/perfectpullquote]

– mondta.

Kitalálod, mi lett a 2019-es év szava? Ezt választotta a Collins szótár

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben. A szótár definíciója szerint a klímasztrájk olyan tüntetés, amelynek résztvevői nem mennek iskolába vagy munkába, hogy cselekvésre szólítsanak fel a klímaváltozás ellen.

Az existential (egzisztenciális) szóra Bernie Sanders amerikai elnökjelölt-várományossal és Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatban is nagyon sokan kerestek rá. Utóbbi miatt azért, mert a klímaváltozást „egzisztenciális válságként fogalmazta meg” – fűzte hozzá Kelly.

Az angol existential szó a 17. századból származik, és a latin existentialis szóból ered. A Dictionary.com meghatározása szerint jelentése „a létezéshez kapcsolódó” vagy „a filozófiai egzisztencializmushoz kapcsolódó, illetve arra jellemző, amely az emberi létezés természetével foglalkozik, amit az egyén szabadon megválasztott döntése határoz meg”.

Az egzisztenciális szó januártól kezdett egyre többször feltűnni a beszélgetésekben, aztán egész évben jelen volt, a honlap adatai szerint állandó téma lett.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból