Az ismeretlen Görgei világa: Meghosszabbítják a kiállítást

Augusztus 20-ig meghosszabbítja a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Az ismeretlen Görgei című időszaki kiállítás nyitvatartását “közkívánatra és a nagy sikerre” való tekintettel.

A január 15-én megnyílt tárlat arra tesz kísérletet, hogy Görgei Artúr (1818-1916) honvéd tábornok valós alakját, pályafutását, majd megítélését, annak változásait napjainkig bemutassa.

Személyét 416 műtárgy, valamint multimédiás alkalmazások, filmek és számos kísérőprogram segítségével idézi meg a kiállítás.

A januári megnyitón Varga Benedek, a múzeum főigazgatója a magyar hadtörténet kimagasló, Hunyadi Jánoshoz vagy Zrínyi Miklóshoz mérhető alakjaként méltatta Görgei Artúrt. Facebook-oldalukon adták ki a közleményt, “nagy sikerre és közkívánatra” való tekintettel augusztus 20-ig meghosszabbítják a kiállítást. Nem is csoda, hiszen a magyarok ötödik felkapottabb Wikipédia-szóikkek keresési találatai között szerepel Görgei Artúr neve.

az ismeretlen görgei kiállítás
Érdeklõdõ a Görgei Artúr honvéd tábornok valós alakját és megítélésének változásait bemutató kiállításon, elõtérben az 1848-49-es szabadságharc és forradalom csatáit bemutató makett a megnyitó napján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. január 15-én. A tábornok alakját 416 mûtárgy, valamint multimédiás alkalmazások, filmek és számos kísérõprogram segítségével megidézõ, Az ismeretlen Görgei címû kiállítás június 23-ig látogatható / Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Mint akkor hozzátette, a tábornok hadvezéri képességeit későbbi bírálói sem vitatták, Kossuth azonban már 1849 őszén Görgeit tette felelőssé a világosi fegyverletételért, és a következő évtizedekben is sokan vádolták árulással a honvéd sereg fővezérét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból