Április végén nagy felfordulást okozott kulturális és művészeti életben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) folyóirat-kiadásra szánt támogatása. Az alap 508 millió forintot ítélt meg a kulturális folyóiratok számára, ám ez összeg nem tudja kielégíteni a beérkezett igényléseket, így több nívós lap, például a 2000 és a Színház is bejelentette megszűnését. Az NKA május 4-én, délelőtt sajtótájékoztatót tartott, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

Hirdetés

Doncsev András, az NKA alelnöke rögtön elmondta, hogy tudja, miért telt meg csordulásig a sajtószoba. Nagy indulatokat váltott ki a folyóirat-támogatásokról szóló döntés, például több reprezentatív irodalmi szervezet – az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága – közös nyilatkozatot adott ki hétfőn, melyben a forráskivonás ellen tiltakoznak.

Az NKA azonban a sajtótájékoztatón igyekezett megvédeni álláspontját. Doncsev András alelnök elmondta, hogy az utóbbi években csökkent az alap rendelkezésére álló keretösszege, 2013-ban 11 milliárd forint, idén azonban már csak 9,9 milliárdból gazdálkodhattak.

Az egyre több folyóirat, és a megnövekedett támogatási igények problémájára hívta fel a figyelmet, idén 1,4 milliárd forintnyi pályázati igényt nyújtottak be, az NKA ehhez képest 508 millió forintot tudott szétosztani – ezt is úgy, hogy 150 milliót a szakmai kollégiumok csoportosították át.

A nehéz helyzetre való tekintettel az NKA vezetése a szakmára bízta a döntést, a felelősséget a szakmai kollégiumokra hárítva. A Folyóirat-kiadás Kollégiuma képviselői részletes, pénzügyi tájékoztatást adtak, melyben megvédték a támogatások kiosztásáról hozott döntésüket, de nem volt széles egyetértés arról, hogy a döntés mennyiben kultúrpolitikai kérdés.

Doncsev András visszautasította a probléma kultúrpolitikai vonatkozását, kizárólag szakmai kérdéskörnek nevezve a folyóirat-támogatásra hozott megoldásukat. Ezentúl azt is hozzátette, hogy az NKA nem fenntartója a magyar nyelvű folyóiratoknak, így nem nyújthatnak normatív támogatást. Ugyan nem az NKA feladata a művészeti és irodalmi folyóiratok fenntartása, a valóság azonban azt mutatja, hogy szinte az összes lap számára a kulturális alap támogatása az elsődleges, és nélkülözhetetlen finanszírozási forrás.

Várhatóan rendelkezésre fognak állni további pótlólagos források is a szépirodalmi terület idei támogatására, a kialakult feszült helyzet ezzel viszont nem oldódott meg.

Hirdetés