Követem Közélet Az NKA áthárítja a felelősséget

Az NKA áthárítja a felelősséget

Promóció

Április végén nagy felfordulást okozott kulturális és művészeti életben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) folyóirat-kiadásra szánt támogatása. Az alap 508 millió forintot ítélt meg a kulturális folyóiratok számára, ám ez összeg nem tudja kielégíteni a beérkezett igényléseket, így több nívós lap, például a 2000 és a Színház is bejelentette megszűnését. Az NKA május 4-én, délelőtt sajtótájékoztatót tartott, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

Promóció

Doncsev András, az NKA alelnöke rögtön elmondta, hogy tudja, miért telt meg csordulásig a sajtószoba. Nagy indulatokat váltott ki a folyóirat-támogatásokról szóló döntés, például több reprezentatív irodalmi szervezet – az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága – közös nyilatkozatot adott ki hétfőn, melyben a forráskivonás ellen tiltakoznak.

Az NKA azonban a sajtótájékoztatón igyekezett megvédeni álláspontját. Doncsev András alelnök elmondta, hogy az utóbbi években csökkent az alap rendelkezésére álló keretösszege, 2013-ban 11 milliárd forint, idén azonban már csak 9,9 milliárdból gazdálkodhattak.

Az egyre több folyóirat, és a megnövekedett támogatási igények problémájára hívta fel a figyelmet, idén 1,4 milliárd forintnyi pályázati igényt nyújtottak be, az NKA ehhez képest 508 millió forintot tudott szétosztani – ezt is úgy, hogy 150 milliót a szakmai kollégiumok csoportosították át.

A nehéz helyzetre való tekintettel az NKA vezetése a szakmára bízta a döntést, a felelősséget a szakmai kollégiumokra hárítva. A Folyóirat-kiadás Kollégiuma képviselői részletes, pénzügyi tájékoztatást adtak, melyben megvédték a támogatások kiosztásáról hozott döntésüket, de nem volt széles egyetértés arról, hogy a döntés mennyiben kultúrpolitikai kérdés.

Doncsev András visszautasította a probléma kultúrpolitikai vonatkozását, kizárólag szakmai kérdéskörnek nevezve a folyóirat-támogatásra hozott megoldásukat. Ezentúl azt is hozzátette, hogy az NKA nem fenntartója a magyar nyelvű folyóiratoknak, így nem nyújthatnak normatív támogatást. Ugyan nem az NKA feladata a művészeti és irodalmi folyóiratok fenntartása, a valóság azonban azt mutatja, hogy szinte az összes lap számára a kulturális alap támogatása az elsődleges, és nélkülözhetetlen finanszírozási forrás.

Várhatóan rendelkezésre fognak állni további pótlólagos források is a szépirodalmi terület idei támogatására, a kialakult feszült helyzet ezzel viszont nem oldódott meg.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3