Az osztrák jobboldal is bekeményít – Sebastian Kurz csökkentené a németül nem beszélők támogatását

Ausztria jobboldali kormánykoalíciója csökkentené a németül nem beszélő külföldieknek, köztük a menekülteknek járó juttatásokat. A tervezett lépés jogi aggályokat vethet fel az Európai Unió részéről.

A kancellár által hétfőn Bécsben bejelentett terv 5 évre kizárná a külföldieket a legfontosabb juttatás iránti igényből. A gyermekek után járó támogatás összegét is megvágnák.

“Az alapvető szabály, amit bevezetünk, hogy a német nyelv lesz a teljes alapjuttatáshoz való hozzáférés kulcsa”– mondta Sebastian Kurz kancellár a sajtótájékoztatón. “Ez azt jelenti, hogy akinek elégtelen a nyelvtudása, nem fogja tudni igénybe venni a teljes alapjuttatást” – tette hozzá.

Kurz szerint a legtöbb, szociális juttatásban részesülő ember Bécsben él.

Durván a felük külföldi állampolgár, ami “ijesztő” a kancellár szavaival élve.

A Kurz-kormány tavaly került hatalomra a szélsőjobbal kötött koalíció révén. Idáig is keményvonalas álláspontot képviselt a migráció és a menedékkérők vonatkozásában. A juttatások megnyirbálását elrettentésnek szánják azok felé, akik azon gondolkodnak, Ausztriába mennének.

D Mti20170623009
Rokonlelkek, Sebastian Kurz És Orbán Viktor / Fotó: 24.Hu

Az Európai Unió egyik alappillére a szabad mozgás joga, ami az uniós polgárokat megillető négy alapszabadság egyike.

Ennek megfelelően Ausztriának az EU-állampolgárokkal a saját állampolgáraival egyenlő módon kell bánnia.

“A letelepedés szabadsága az Európában való munkavállalás szabadságát jelenti. A letelepedés szabadsága nem a legjobb szociális juttatási rendszer felkutatásának a szabadságát jelenti, és ilyen értelemben ez a várakozási idő véleményem szerint a megfelelő irányba tett lépés”– magyarázza Kurz.

Amikor a tervezett intézkedés jogszerűségéről kérdezték, az osztrák kancellár csak ennyit válaszolt: “Mi nem az alkotmánybíróság vagyunk.”

Júliusban egyébként Ausztria veszi át az EU soros elnökségét.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból