Mindenki úgy harcol, ahogyan tud: a korrupció megakadályozására létrehozott ukrán állami ügynökség közölte, hogy az orosz tankokat nem kell beírni az adóbevallásba.
Nem egészen ilyen gazdasági hírekhez szoktunk hozzá: az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség bejelentette, hogy ha valaki ellop vagy bármilyen más módon megszerez egy orosz tankot, akkor az adómentes bevételnek számít, nem kell beírnia az adóbevallásába sem.

A hír túl látványos ahhoz, hogy elsőre igaznak tűnjön, pedig minden bizonnyal tényleg az (azt leszámítva, hogy több portálra tévesen úgy került ki a hír, mint ha az ukrán adóhatóság tette volna a bejelentést). Az álhírek hátterét kutató Truthorfiction.com ment utána a hátterének: a külföldi újságok az ukrán Interfaxtól vették át a hírt, a korrupcióellenes ügynökség Facebook-oldalán pedig valóban szerepel egy bejegyzés, amelyben elmagyarázzák, miért nem kell adózni a tankok és más, az oroszoktól elvett katonai felszerelések után.

Kapcsolódó cikk

A hatóság magyarázatot is adott az adómentességre, többé-kevésbé precíz jogi megfogalmazásokkal:
  • az orosz tankok jellemzően nem valamiféle üzleti tranzakció nyomán kerülnek az új, ukrán tulajdonosukhoz,
  • mivel az ellenséges katonai felszerelések rendszerint használatra alkalmatlan állapotúak lesznek, miután az ukránok megszerzik őket, lehetetlen a vagyonbecslésről és tulajdonjogokról szóló törvény alapján megbecsülni az értéküket,
  • ráadásul tíz napon belül bejelenteni csak akkor kell egy vagyonszerzést, ha az nagyobb értéket képvisel, mint az ukrán létminimum százszorosa, márpedig „ez a szar nem ér annyit”.

Lefoglalt egy orosz harckocsit vagy páncélozott szállítókocsit és aggódik, hogyan jelentse be? Nyugodtan védje továbbra is a hazát

– nyugtattak meg mindenkit.

Azért is érdekes ez a hír, mert nemrégiben beszámoltunk ebben a cikkünkben, hogy kárpátaljai romák elfoglaltak egy orosz tankot. Ha megtartották a tankot és a háborúnak vége, adómentesen az övék marad törvényesen is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.