Azért a víz az úr: V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

A víz lesz a kiemelt témája az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, amelyre idén 98 országból több mint 1400 alkotást neveztek.

A hagyománnyá válás kapujában lévő fesztivált május 24-26. között rendezik meg Gödöllőn. Az induló alkotások közül mintegy 100 természet- és dokumentumfilm, animációs tudományos és expedíciós film lesz látható hat tematikus helyszínen. Idén 26 magyarországi város és két erdélyi település csatlakozott a Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok keretében.

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő
/ Fotó: Pestpilis

A filmek 70 százaléka premier film, amelyek bemutatják a Föld mai állapotát és az ember viszonyát környezetével. A rendezvény idei fő témája a víz, ezért több mint 300 magyar fotós, képzőművész és filmes mutatja majd be az egyik legfontosabb természeti kincsnek szentelt alkotásait.

Megtekinthető lesz többek között Máté Bence World Press Photo-díjazott brutálisan festői pillanatképét is felvonultató kiállítása is.

World Press Photo 2019: magyar fotós nyerte az év sajtófotósa díját természetfotó kategóriában

A Máté Bence magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A Túlélési ösztön tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében. Arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A víz témáját feldolgozó filmekből három napon át vetítenek válogatást, és látható lesz egy ifj. Lőrinci Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítás is. Emellett bemutatják azt a magyar víztisztító rendszert, amely már több katasztrófaövezetben állított elő iható vizet az ott élők számára.

A közönségtalálkozók mellett az idén 40 éves Másfélmillió lépés Magyarországon alkotóival is találkozhatnak a látogatók, de jelen lesznek a “Természet őrzői” is, akikről egy filmsorozat készült, amelyben a természetvédelmi őrök munkájába nyerhet betekintést a közönség.

A 2019-es Trash Art Magyarország pályázatra beérkezett, hulladékból készült szobrok először a fesztiválon mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

A fesztivál több szakmai és civil kiállítója szemléletformáló bemutatókkal és játékokkal, például fajfelismerővel és halsimogatóval várja majd a gyerekeket, illetve országos versenyt rendeznek PET-palackokból készült versenyautók számára.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból