Fesztivál Azért a víz az úr: V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Azért a víz az úr: V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Promóció

A víz lesz a kiemelt témája az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, amelyre idén 98 országból több mint 1400 alkotást neveztek.

Promóció
- Advertisement -

A hagyománnyá válás kapujában lévő fesztivált május 24-26. között rendezik meg Gödöllőn. Az induló alkotások közül mintegy 100 természet- és dokumentumfilm, animációs tudományos és expedíciós film lesz látható hat tematikus helyszínen. Idén 26 magyarországi város és két erdélyi település csatlakozott a Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok keretében.

/ Fotó: Pestpilis

A filmek 70 százaléka premier film, amelyek bemutatják a Föld mai állapotát és az ember viszonyát környezetével. A rendezvény idei fő témája a víz, ezért több mint 300 magyar fotós, képzőművész és filmes mutatja majd be az egyik legfontosabb természeti kincsnek szentelt alkotásait.

Megtekinthető lesz többek között Máté Bence World Press Photo-díjazott brutálisan festői pillanatképét is felvonultató kiállítása is.

World Press Photo 2019: magyar fotós nyerte az év sajtófotósa díját természetfotó kategóriában

A Máté Bence magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A Túlélési ösztön tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében. Arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A víz témáját feldolgozó filmekből három napon át vetítenek válogatást, és látható lesz egy ifj. Lőrinci Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítás is. Emellett bemutatják azt a magyar víztisztító rendszert, amely már több katasztrófaövezetben állított elő iható vizet az ott élők számára.

A közönségtalálkozók mellett az idén 40 éves Másfélmillió lépés Magyarországon alkotóival is találkozhatnak a látogatók, de jelen lesznek a “Természet őrzői” is, akikről egy filmsorozat készült, amelyben a természetvédelmi őrök munkájába nyerhet betekintést a közönség.

A 2019-es Trash Art Magyarország pályázatra beérkezett, hulladékból készült szobrok először a fesztiválon mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

A fesztivál több szakmai és civil kiállítója szemléletformáló bemutatókkal és játékokkal, például fajfelismerővel és halsimogatóval várja majd a gyerekeket, illetve országos versenyt rendeznek PET-palackokból készült versenyautók számára.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3