Nézem Képzőművészet Baán László nem megy sehová, marad 5 évig a...

Baán László nem megy sehová, marad 5 évig a Szépművészeti Múzeum igazgatója

Promóció

Baán László újabb öt évre, 2024. november 30-áig írta alá új szerződését, melynek okán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója marad. A megbízást az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kásler Miklós bízta meg a kiírt pályázat lezárását követően.

Promóció
- Advertisement -

Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált. Vezetése alatt számos, nemzetközileg is rangos nagykiállításnak adott otthont a Múzeum.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója / Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A közlemény szerint az újraegyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria kiállítási terveiben az elkövetkező években is nagy érdeklődésre számot tartó tárlatok szerepelnek: egy egyiptomi fáraósír feltárását bemutató kiállítástól El Grecón, az angol preraffaelitákon és Matisse-on át Gulácsyig.

Orbán Viktor alig érkezett meg Donald Trump amerikai elnöktől, máris haknizott egyet a magyar kultúráról

“Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta. Majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, “azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”.

2023-ra a Liget Budapest projekt keretében elkészül az Új Nemzeti Galéria világszínvonalúnak elgondolt épülete, amely a legkorszerűbb bemutatási körülményeket fogja biztosítani az újraegyesített intézmény 19-20. századi és kortárs, magyar és nemzetközi anyagának – tudatták.

A Városliget aranykorát idézi a megújuló Olof Palme Ház

A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták – közölte a pénteki épületbejáráson a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László nem csak múzeumigazgató, hanem miniszteri biztos is a harsány vitát kiváltó Liget projektnek is. Enenk megvalósítása még 2015-ben kezdődött, és az UNESCO aggályai ellenére sem állítják le a terveket. A HVG-nek adott interjújában Baán azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a világörökségi védelem megállítsa az időt egy élő nagyvárosban” és szerinte ha az UNESCO megkap pár kiegészítő információt, “semmiféle érdemi fenntartásuk” nem marad.

A már hagyománynak számító Magyar Power 50 listát idén is kiadták, februárban. A Műértő szaklap minden évben összeállítja a legbefolyásosabb embereket a szakmában. Baán László mindig előkelő helyen szerepel, az ideiben és 2018-van is első helyen.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3