Baán László újabb öt évre, 2024. november 30-áig írta alá új szerződését, melynek okán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója marad. A megbízást az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kásler Miklós bízta meg a kiírt pályázat lezárását követően.

Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált. Vezetése alatt számos, nemzetközileg is rangos nagykiállításnak adott otthont a Múzeum.

Baán László Szépművészeti Múzeum Igazgatója Liget Projektek
Baán László, A Szépművészeti Múzeum Igazgatója / Fotó: Mti / Szigetváry Zsolt

A közlemény szerint az újraegyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria kiállítási terveiben az elkövetkező években is nagy érdeklődésre számot tartó tárlatok szerepelnek: egy egyiptomi fáraósír feltárását bemutató kiállítástól El Grecón, az angol preraffaelitákon és Matisse-on át Gulácsyig.

Orbán Viktor alig érkezett meg Donald Trump amerikai elnöktől, máris haknizott egyet a magyar kultúráról

“Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta. Majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, “azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”.

2023-ra a Liget Budapest projekt keretében elkészül az Új Nemzeti Galéria világszínvonalúnak elgondolt épülete, amely a legkorszerűbb bemutatási körülményeket fogja biztosítani az újraegyesített intézmény 19-20. századi és kortárs, magyar és nemzetközi anyagának – tudatták.

A Városliget aranykorát idézi a megújuló Olof Palme Ház

A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták – közölte a pénteki épületbejáráson a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László nem csak múzeumigazgató, hanem miniszteri biztos is a harsány vitát kiváltó Liget projektnek is. Enenk megvalósítása még 2015-ben kezdődött, és az UNESCO aggályai ellenére sem állítják le a terveket. A HVG-nek adott interjújában Baán azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a világörökségi védelem megállítsa az időt egy élő nagyvárosban” és szerinte ha az UNESCO megkap pár kiegészítő információt, “semmiféle érdemi fenntartásuk” nem marad.

A már hagyománynak számító Magyar Power 50 listát idén is kiadták, februárban. A Műértő szaklap minden évben összeállítja a legbefolyásosabb embereket a szakmában. Baán László mindig előkelő helyen szerepel, az ideiben és 2018-van is első helyen.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.