Miért nem biztos, hogy jó ötlet kilyukasztatni a baba fülét

Egy szülőben sok kérdés merülhet fel a füllyukasztást illetően. A füllyukasztásról megoszlanak a vélemények, de két-három hónapos kornál előbb semmiképpen sem tanácsos.

Gyermekorvosok szerint legalább a baba 6 hónapos koráig kellene várni a füllyukasztással.

Bár a szülők ezzel gyakran vitatkoznak, valljuk be, nem sok előnye van annak, ha elsietjük a dolgot. Ha éppen döntés előtt állsz, a következő szempontokat vedd figyelembe.

Komoly sérülést okozhatnak maguknak vele

Fulbevalo, Baba, Csecsemo, Egeszsegtelen 4
/ Fotó: Bright Side
A füllyukasztás minden életkorban fájdalmas dolog, de ebben az esetben ennél többről van szó. Mikor kilyukasztod a baba füleit, bepirosodik és nagyon érzékennyé válhat. Fontos, hogy a frissen lyukasztott fülhöz ne érjünk hozzá, márpedig a babák kiszámíthatatlanok, meg fogják próbálni megfogni és húzogatni a fülbevalót. Ezenkívül ott van a fulladás veszélye is.

Helyette hozol döntést

Fulbevalo, Baba, Csecsemo, Egeszsegtelen 3
/ Fotó: Bright Side
Teljes mértékben a szülőkön múlik, hogy a baba füle ki lesz-e lyukasztva vagy sem, de megvan a kockázata annak, hogy mikor kicsit nagyobb lesz, nem fog tetszeni neki. Mivel a füllyukasztás minden életkorban fáj, talán inkább meg kellene várnod, hogy maga dönthesse el, szeretné-e vagy sem, hogy legyen fülbevalója.

Maradandó

Fulbevalo, Baba, Csecsemo, Egeszsegtelen 2
/ Fotó: Bright Side
Bár nem mindig fordul elő, de megeshet, hogy heget hagy a fülszöveten, és a lyuk maradandóvá válik. Ez pedig problémát jelenthet, ha később meg akar szabadulni tőle.

Fertőzést okozhat

Fulbevalo, Baba, Csecsemo, Egeszsegtelen 1
/ Fotó: Bright Side
Ha minden óvintézkedést be is tartasz, füllyukasztásnál mindig fennáll a fertőzés veszélye. Fájdalom, váladékozás, duzzanat jelezheti, ha a seb nincs megfelelően kezelve, de akár keloid is képződhet. Ezért tanácsos a fülbevalót a behelyezést követő legalább 6 hétig nem eltávolítani.
Fulbevalo, Baba, Csecsemo, Egeszsegtelen
/ Fotó: Bright Side

Korábban megjelent cikkünk. Elavult módszer vagy hasznos segítség? Mire jó a pólya? Ha érdekel megtekintheted itt.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk