Bach- és Mendelssohn-átiratok, valamint Sosztakovics művei szólalnak meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar online koncertjén május 14-én.

Különleges műsor zárja a zeneakadémiai évadot

A Liszt Ferenc Kamarazenekar különleges műsorral készül lezárni a zeneakadémiai évadot négykoncertes bérlete utolsó előadásán — közölte a zenekar az MTI-vel.

A kamarazenekari repertoárt újabb és újabb művekkel bővítő együttes Várdai Istvánnal játssza Bach gambaszonátáját, majd Juliane Banse világhírű német opera-, oratórium- és dalénekesnő közreműködésével Mendelssohn dalai szólalnak meg. A koncerten elhangzik még Sosztakovics Oktettje és Esz-dúr csellóversenye is, amelyet kibővített formációban visz színpadra a zenekar.

Liszt Ferenc Kamarazenekar Koncert Bach Mendelssohn
A május 14-i koncert ingyenesen, online lesz követhető. / Fotó: Manuel Nageli / Unsplash

A műsorban elhangzó Mendelssohn-dalciklus azért is különleges, mert átiratát a német zeneszerző, Aribert Reimann a művésznőnek és a Cherubini Vonósnégyesnek ajánlotta, akik 1997-ben mutatták be. A dalokat szopránhangra és vonósnégyesre írta át Reimann. A Heine-versekre komponált nyolc dal elhangzása közben olyan hangszeres közjátékok szólalnak meg, amelyben Mendelssohn motívumai és Reimann saját zenei nyelve találkozik egymással.

Bank és Mendelssohn mellett egy érett alkotói korszakból származó Sosztakovics-mű is elhangzik

Az első műsorszámként felcsendülő gambaszonáta (BWV 1028) átiratának megalkotója ez alkalommal is Tfirst Zoltán, a zenekar korábbi hegedűművésze.

A koncert második felében két különleges és izgalmas Sosztakovics-mű hangzik el, egy fiatalkori, látnokian modern darab, és a több mint 30 évvel későbbi, már az érett alkotói korszakból származó, nagyívű csellóverseny.

A május 14-i koncert ingyenesen, online lesz követhető 19.30-tól a Liszt Ferenc Kamarazenekar közösségimédia-csatornáin.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet