Idén is megrendezik a Bach Mindenkinek Fesztivált: március 16-tól a Kárpát-medence hatvan településén százötven ingyenes koncerten szól a zeneszerző géniusz muzsikája.

“A járvány miatt az elmúlt két évben nagyrészt online zajlottak a Bach Mindenkinek Fesztivál koncertjei, ezek 2021-ben így is 200 ezer emberhez jutottak el. Idén mi lehetünk az első nagyfesztivál, amely élő közönség előtt valósul meg”  mondta Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató az Erkel Színházban tartott keddi sajtótájékoztatón.

A fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. A március 16-i nyitókoncerten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak, 20-án a budai Várban szabadtéri koráléneklés lesz, itt Medveczky Ádám vezényli a Nemzeti Énekkart, kísér a Szolnoki Légierő Zenekar. Március 21-én, Bach 337. születésnapján az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központjában, 27-én a tatai Esterházy Kastélyban, 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz koncert. Fővárosi helyszín lesz a MOMKult, a Hagyományok Háza, a Millennium Háza, vidéken a pannonhalmi és a tihanyi apátság vagy a debreceni református templom.

A programok egyharmada határon túli településeken lesz, köztük lesz Kassa, Komárom, Nagyvárad, Kézdivásárhely, de lesznek koncertek Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is. A megszervezett kárpátaljai programjainkat a háború miatt törölni kellett, de amint lehetőség lesz, ezeket pótolni fogjuk.

  hangsúlyozta a fesztiváligazgató. Megjegyezte továbbá: “A fesztivál helyszínein idén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai gyűjtenek jótékony célra, de a fesztivál honlapján is lehet adakozni. A gyermekek segítése az Ukrajnából a háború elől ideérkezett családok szempontjából most különösen fontos.”

A fellépők között lesz mások mellett Medveczky Ádám, Hegedűs Endre, Pitti Katalin, Rohmann Ditta, a Magyar Állami Operaház énekkara és zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Savaria Szimfonikusok kamaraegyüttesei. Mint elhangzott, a fesztiválon barokk fúvós hangszerek és modern hangszerek egyaránt megszólalnak, Aszódon egy kétméteres Bach-bábot lehet felöltöztetni, Szolnokon irodalmi előadás lesz, Miskolcon zenész kosztümös színház.

Glázer Tamás, a március 27-i tatai koncert szervezésében is közreműködő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a NÖF első alkalommal vesz részt a fesztiválon, és szinte valamennyi helyszínét, épületét bevonják az eseményekbe.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója arról számolt be, hogy az őket a fesztiválon képviselő Nemzeti Énekkar amatőröket és az utca embereit egyaránt várja a budai Várba, a Szentháromság térre a március 20-i közös koráléneklésre.

“Bach-hal foglalkozni megtiszteltetés, az ő zenéjét hallgatni és játszani megtisztulás”  fogalmazott a budai Várban vezénylő Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám a sajtótájékoztatón.

A Bach Mindenkinek Fesztivált, ahogyan arról már korábban beszámoltunk, különleges helyszíneken rendezik meg, sőt 2019-ben beteg gyerekeknek is gyűjtöttek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet