Már több ízben beszámoltunk a BAFTA-gáláról, de ezúttal a legemlékezetesebb pillanatokra fókuszálunk!

Miben különbözik a BAFTA a többi díjátadótól?

Bafta 2020 Gala Sam Mendes
Sam Mendes És Az 1917 Stábja / Fotó: Guy Levy/Bafta/Rex/Shutterstock

Múlt hétvégén újabb díjátadót rendeztek, a Brit Film- és Televíziós Akadémia gáláját. Mint beszámoltunk korábban, a BAFTA eseményét idén a környezettudatosság jegyében szervezték. Sőt, szemléztük a vörös szőnyeg hírességeit is, hogy melyikőjük voltak a legszebbek. Ezúttal viszont a legemlékezetesebb pillanatokra fókuszáltunk.

A filmrajongók jól tudják, hogy a BAFTA gyakorlatilag már az Oscar-díj előtti célegyenes, az utolsó nagy díjkiosztó esemény. Az igazán esélyes filmek taroltak, nem sok babér termett a nagy meglepetésekben reménykedőknek.

Az első világháborús 1917 hét elismerést is kapott, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb brit film díját, a Joker, a képregényfiguráról szóló megosztó pszichodráma hármat zsebelt be, Bong Joon-ho Élősködőkje pedig kettőt.

A színészkategóriákban az esélyesek evidenciává léptek elő: ugyanaz a négy színész Joaquin Phoenix (Joker), Renée Zellweger (Judy), Laura Dern (Házassági történet) és Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood) nyerte a Critics Choice-t, a SAG-díjat, a Golden Globe-ot és a BAFTA-t.

Ezután kimondható, hogy már az Oscart is a polcukra képzelhetik.

Nem volt esélye senkinek a 2020-as BAFTA-gálán az 1917 mellett

Az 1917 kilenc díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen, írja a The Hollywood Reporter . Mendes alkotása nyerte a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díját, emellett Mendes vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt elismerést is.

De miben különbözött a BAFTA a többi túl hosszú, túl unalmas, túl fehér és túl férfias díjátadóktól? – teszi fel a kérdést az i-D újságírója.

A beszédek

A díjátadók műsorvezetőinek szövegei, amiket a forgatókönyvírók adnak a szájukba, sokszor kibírhatatlanok, de azért olykor fellélegezhetünk, amikor a köszönőbeszédeket hallgatjuk, ha lehántjuk róluk a kötelező köszönöm-köröket. A Volt egyszer egy Hollywood sztárja, Brad Pitt, akinek távollétében Margot Robbie vette át az elismerést, olyan beszédet küldött, amelyben egyszerre fricskázza a Brexitet és saját magát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Helló, Anglia, hallom, épp most szakítottál![/perfectpullquote]

– olvasta Robbie az összehajtogatott papírt a feltörő nevetések között. „Üdv a klubban! Aztán csak ügyesen a válási egyezkedéssel!”

Margot Robbit Bafta 2020
Margot Robbie A 2020-As Bafta-Gálán / Fotó: Getty Images

Meghan Markle-t és Harry herceget sem hagyta ki, akik immár pénzügyileg függetlenedtek a királyságtól és Kanadába költöztek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt írja Brad, hogy Harry-nek fogja elkeresztelni a díját, és alig várja, hogy együtt legyenek Amerikában. Ezt ő mondja, nem én![/perfectpullquote]

– egyértelműsítette Robbie, hogy ő csak tolmácsolta kollégája szavait.

https://www.youtube.com/watch?v=ONk_kWP1Uq8

Azonban, ha a vicces köszönőbeszédek között hirdetnénk győztest, akkor egészen biztosan Rebel Wilson vinné el a pálmát, akinek sikerült Katalin és Vilmos jelenlétében a királyi családdal, az ökotudatos ruhájával, a Macskák című film bukásával és természetesen, az idei szezon slágerének számító férfirendezői elnyomás témájával is poénkodnia. Azt is megtudtuk, miért praktikus a BAFTA-díj a koronavírus-járvány idején.

Divat

Mivel a BAFTA az utolsó a gálák sorában az Oscar-díjátadó előtt, a sztárok visszafogják magukat a ruhaválasztásban, hogy aztán majd a Los Angeles-i vörös szőnyegen tündökölhessenek igazán. A BAFTA szervezői kifejezetten kérték is előzetesen, ne vegyenek új ruhát az alkalomra, hanem vegyék fel valamelyik régebbi darabjukat vagy egy kifejezetten vintage darabot.

A 2020-as BAFTA miattuk olyan elbűvülő – A legjobb szettek a gáláról

A Londonban megrendezett BAFTA-gálán a filmipar leghíresebb képviselői vonultak fel, és a vörös szőnyegen sem okoztak csalódást a közönségnek. Zoë Kravitz egyszerű szabású arany estélyijétől kezdve Margot Robbie fekete csipkés csodáján át Cambridge hercegnőjének Alexander McQueen-kreációjáig itt van a Harpersbazaar tíz kedvenc szettje. A 73.

Ennek ellenére a legtöbben azért a leghíresebb divatházakból rendeltek. Rooney Mara egy egyszínű Givenchy-darabot viselt, Jodie Turner-Smith, a Queen & Slim sztárja pedig egy felejthetetlen, sárga Gucci-ruhát. Zoë Kravitz a Saint Laurent-ban pedig lélegzetelállító volt.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix Delivers Powerful Speech After Leading Actor Win for Joker | EE BAFTA Film Awards

Joaquin Phoenix wins Leading Actor for Joker at the EE BAFTA Film Awards 2020. subscribe to BAFTA ⏩ https://youtube.com/user/BAFTAonline check out BAFTA Guru…

Számos filmsztár és a műsorvezető, Graham Norton is megjegyezte, hogy a jelöltek között többségben vannak a fehér férfiak, olykor egy-egy poénnal elütve. De egyértelműen Joaquin Phoenix, aki a Jokerben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi színésznek járó szobrot, osztotta meg a legkijózanítóbb gondolatokat a köszönőbeszédében. Azt kérte a többnyire fehérbőrű jelenlévőktől, hogy használják a befolyásukat a filmiparban jelen lévő rendszerszintű rasszizmus ellen, és ezzel egyben az est legfőbb beszédtémáját is szolgáltatta.

Michael Ward

Micheal Ward Wins EE Rising Star Award | EE BAFTA Film Awards 2020

Micheal Ward wins the EE Rising Star Award at the EE BAFTA Film Awards 2020. subscribe to BAFTA ⏩ https://youtube.com/user/BAFTAonline check out BAFTA Guru ⏩…

Bár a négy színészkategóriát a fehérbőrű sztárok uralták, a “Reménységek” kategóriában már jóval változatosabb mezőny gyűlt össze. Jack Lowden, az Éretlenségiben feltűnt Kaitlyn Dever, a Waves-ben szereplő Kelvin Harrison Jr. és Awkwafina mellett a Nagykutyában játszó Michael Wardot is jelölték a közönség által odaítélt kategóriában. Végül az esélytelennek számító Michael Ward vihette haza a díjat. Egy őszintén megható beszédet mondott, amelyben említést tett édesanyjáról, aki a meghívottak között ült és az elhunyt édesapjáról. A kiszámíthatóság közepette Ward győzelme igazi felfrissülést jelentett.

For Sama és Bait

De nem Michael Ward győzelme volt az egyetlen meglepetés az est során. A BAFTA már egy ideje díjazza azokat a kisebb filmeket is, amelyek felett máskülönben elsiklanánk. Joanna Hogg rendező The Souvenir című filmje, amelyet simán lehetett volna jelölni jópár kategóriában is, ilyen.

The Souvenir | Official Trailer HD | A24

SUBSCRIBE: http://bit.ly/A24subscribe From Joanna Hogg and starring Honor Swinton Byrne, Tom Burke, and Tilda Swinton. The Souvenir – in Theaters May 17, 201…

Aztán itt van a For Sama, Waad Al-Kateab története szerelemről és konfliktusokról, amely az ISIS irányítása alá vont Szíriában játszódik. A legjobb dokumentumfilm díját nyerte el, az egyik olyan művészeti kategóriában, amelyben nem férfi diadalmaskodott. Sokan örültek a Bait győzelmének, amely egy alacsony költségvetésű, csodálatosan fényképezett film a dzsentrifikációról és egy halászfalu közösségéről. Az alkotó, Mark Jenkin kapta meg a legjobb brit első rendezés, forgatókönyv vagy produkcióért járó díjat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk