A sci-fi epikus kasszasiker, a Dűne és Jane Campion sötét westernje, az A kutya karmai közt vezeti az idei British Academy Film Awards (BAFTA) jelöléseit, Benedict Cumberbatch, Leonardo DiCaprio és Lady Gaga versenyeznek a színészi díjakért.

A Dűne 11 jelöléssel vezet, az A kutya karmai közt nyolccal követi

A Timothee Chalamet és Zendaya főszereplésével készült Dűne csütörtökön tizenegy jelölést kapott, beleértve a legjobb filmet, operatőrt és eredeti zenét. Az 1920-as évek Montanában játszódó A kutya karmai közt Cumberbatch ranch-tulajdonos főszereplésével nyolc jelöléssel, köztük a legjobb rendezővel és a legjobb filmmel szorosan utána következik, írja az AP.

Kenneth Branagh félig önéletrajzi Belfast című filmjét, amely egy észak-írországi gyermekkorról mesél a The Troubles néven ismert véres konfliktus idején, szintén jelölték a legjobb film kategóriában és további öt kategóriában. Branagh nem került fel a legjobb rendezők listájára, de csütörtökön azt mondta, hogy a jelölések „elképesztő tisztelgés a világ egy figyelemre méltó része előtt”. 

A legjobb film másik két jelöltje a Ne nézz fel, a DiCaprio főszereplésével készült katasztrófaszatíra, valamint a felnőtté válás dráma, az Licorice Pizza.

Leonardo DiCaprio és Benedict Cumberbatch a főszereplő kategóriában jelöltek között van, Will Smith mellett, aki első BAFTA-jelölését kapta a King Richard című filmben nyújtott alakításáért.

A 75. BAFTA-díjátadót márciusban tartják

A vezető színésznők listáján Lady Gaga az A Gucci-Ház, Alana Haim a Licorice Pizza és Emilia Jones a Coda című filmben szerepelt. A csütörtöki szűkített lista jelentős hiányzói közé tartozott Olivia Colman az Az elveszett lányban és Kristen Stewart, aki Diana hercegnőt alakította a Spencer című filmben.

Daniel Craig utolsó James Bond-filmje, a Nincs idő meghalni és Steven Spielberg West Side Story-ja is öt jelölést kapott.

A díjak szervezői azt mondják, elkötelezettek az új tehetségek támogatása mellett, idén pedig a mellékszereplő kategória összes fellépője először jelölt. Köztük van Woody Norman a C’mon C’mon-ért, aki mindössze 11 évesen az év legfiatalabb jelöltje, és Ariana DeBose, aki Anitát alakítja a West Side Story-ban.

Az éves filmdíj idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, a nyerteseket pedig március 13-án, a londoni Royal Albert Hallban rendezett ünnepségen hirdetik ki Rebel Wilson házi gazdával.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet