Baj lehet, ha nem restaurálják sürgősen Csontváry híres képét

Kritikussá vált Csontváry egyik ikonikus festményének állapota. Az Öreg halász című portrét 1902 környékén festette a mester, utoljára 50 éve restaurálták. Ha nem újítják fel, akár súlyosan sérülhet a világhírű festmény. A restaurálás teljes költségének harmada azonban még hiányzik, ezért gyűjtésbe kezdett a miskolci Herman Ottó Múzeum.

A festményt sokan vizsgálták már. Egyes elméletek szerint a portré megdöbbentő részleteket rejt. Ha tükrözik a bal oldalát, akkor egy rendkívül békés tájkép látható a háttérben. Ha a jobb oldalát tükrözik, akkor az öreg halász démoni figurának tűnik, a háttérben pedig viharos tenger, füstülő kémény, kitörő vulkán figyelhető meg.

A képet negyven éve őrzi a miskolci Herman Ottó Múzeum, de valódi világutazó: járt már Londonban, Miamiban, Stockholmban, Münchenben.

Pirint Andrea, a múzeum művészettörténésze elmondta: mostanra óhatatlanul megöregedett a festmény, hosszú távú megőrzése érdekében fontos a restaurálása. Több mint ötven éve újították fel utoljára, most már szemmel látható repedések vannak rajta, a szakemberek attól félnek, hogy lepereg róla a festék.

A festmény felújítása hárommillió forintba kerül, de ennek csak egy része van meg, az összeg harmada hiányzik. Ehhez vár támogatásokat a múzeum.

Az Öreg halász március 31-ig látható, három másik Csontváry-festménnyel együtt. Ha sikerül restaurálni, ősszel érkezhet vissza Miskolcra.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból