Nézem Képzőművészet Baj lehet, ha nem restaurálják sürgősen Csontváry híres képét

Baj lehet, ha nem restaurálják sürgősen Csontváry híres képét

Promóció

Kritikussá vált Csontváry egyik ikonikus festményének állapota. Az Öreg halász című portrét 1902 környékén festette a mester, utoljára 50 éve restaurálták. Ha nem újítják fel, akár súlyosan sérülhet a világhírű festmény. A restaurálás teljes költségének harmada azonban még hiányzik, ezért gyűjtésbe kezdett a miskolci Herman Ottó Múzeum.

Promóció
- Advertisement -

A festményt sokan vizsgálták már. Egyes elméletek szerint a portré megdöbbentő részleteket rejt. Ha tükrözik a bal oldalát, akkor egy rendkívül békés tájkép látható a háttérben. Ha a jobb oldalát tükrözik, akkor az öreg halász démoni figurának tűnik, a háttérben pedig viharos tenger, füstülő kémény, kitörő vulkán figyelhető meg.

A képet negyven éve őrzi a miskolci Herman Ottó Múzeum, de valódi világutazó: járt már Londonban, Miamiban, Stockholmban, Münchenben.

Pirint Andrea, a múzeum művészettörténésze elmondta: mostanra óhatatlanul megöregedett a festmény, hosszú távú megőrzése érdekében fontos a restaurálása. Több mint ötven éve újították fel utoljára, most már szemmel látható repedések vannak rajta, a szakemberek attól félnek, hogy lepereg róla a festék.

A festmény felújítása hárommillió forintba kerül, de ennek csak egy része van meg, az összeg harmada hiányzik. Ehhez vár támogatásokat a múzeum.

Az Öreg halász március 31-ig látható, három másik Csontváry-festménnyel együtt. Ha sikerül restaurálni, ősszel érkezhet vissza Miskolcra.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3