Bakony Alexa Egy fiú című egész estés, a Filmalap Inkubátor Programjában készülő dokumentumfilmje elnyerte az amerikai Sundance Intézet támogatását. 

A Robert Redford által alapított és az amerikai független film fellegváraként jegyzett Sundance Intézet nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumfilm-projekteket, amelyeknek fejlesztését és gyártását támogatja.

Robert Redford meglepő bejelentést tett a Sundance Filmfesztiválon

“Úgy gondolom elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor elvonulhatok egy másik helyre” – hangoztatta rövid megnyitójában csütörtökön. – magyarázta döntését Redford, majd még az előtt távozott a pódiumról, hogy az újságírók kérdéseket intéztek a fesztiválszervezőkhöz. John Cooper fesztiváligazgató és Kim Yutani, az új programigazgató elmondta, hogy a független filmek fesztiválja a mostani viszályokkal terhelt időkben jóval időszerűbb, mint valaha.

A 12 országból érkezett 25 nyertes filmterv között van Bakony Alexa Egy fiú (Tobias) címmel készülő első mozifilmje.

Bakony Alexa Egy Fiú Film
Bakony Alexa: Egy Fiú (Tóbiás) / Fotó: Getty Images

A támogatás presztízsét mutatja, hogy a korábbi évek felkarolt alkotásai közül idén 9 filmet bemutattak a januári Sundance Filmfesztivál programjában.

Bakony Alexa első egész estés filmjének főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki női testbe született, de férfiként azonosul. Szabolcs megyében él a családjával egy kis faluban. Tóbiás édesanyja és családja mindent megtesz, hogy támogassák őt. A dokumentumfilm a szülő-gyerek kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

Nem az én testem: Transzneműség a filmvásznon / ContextUs

Az elmúlt években számos, a transzneműség témáját feldolgozó film látott napvilágot. Úgy látszik, ahhoz még mindig nem elég, hogy bátrabban nyúljanak egy-egy ilyen történethez. Öt olyan filmet mutatunk, amelyek valamiért kiemelkednek a többi, hasonló alkotás közül. Mindegyik más-más szemszögből dolgozza fel

A filmterv 2016-ban a Filmalap Inkubátor Programjának szakmai zsűrije és a közönség szavazatai alapján elnyerte a Filmalap támogatását. Több mint egy éves fejlesztést követően az Egy fiú (Tóbiás) gyártása 2018-ban kezdődött a Filmfabriq produkciójában.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet