A Bánkitó Fesztivál minden évben valamilyen közéleti, társadalmi témára fűzi fel arculatának koncepcióját. Idén az ország erős megosztottságára reflektál.

Ha azt mondjuk, O1G, akkor két értelmezés jöhet szóba: Orbán egy g_ci és Orbán egy géniusz. És annyiszor lehet hallani, hogy “te buborékban élsz”. Erre reflektál a Bánkitó Fesztivál idei koncepciója, az ország két egymással szemben álló buborékra.

Csepregi János: Oldalaktól függetlenül is bajom van a hatalommal – Interjú

Gyerekkorom számos történésére alapozva biztosan állíthatom, hogy eléggé kalandos volt az a bizonyos első két évtized. Nekem és a környezetemnek egyaránt. És az is tagadhatatlan, hogy ennek hátterében leginkább az egészen hamar megjelenő és időnként egészen szürreális dolgokban megnyilvánuló magatartásproblémáim álltak. (Kisebbik nővérem nagyon szereti ezeket a horror sztorikat rendszeresen felidézni.)

Aligha meglepő, hogy ilyen radikális perspektívát választott a Bánkitó. Az elmúlt években olyan témákhoz nyúltak, mint határzár vagy épp korrupció.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az utóbbi években egyre jobban látszik, hogy a kormánypárti buborék és az ellenzéki buborék közt átfedés, árnyalat nincs, csak géniusz és g_ci van, az ellentétek pedig egyre jobban kiéleződnek. Két buborék egymásnak feszülésénél pedig csak két kimenetel lehetséges: vagy egy egésszé olvadnak, vagy valamelyik kipukkad a kettő közül[/perfectpullquote]

– mondták a Kreatívnak a szervezők. Hozzátették, “csakhogy egy ország fele nem tud kipukkanni, még akkor sem, ha a másik fél megpukkad. Mi lesz veled így Magyarország?”

Bánkitó Fesztivál Arculat 2019
Schönberger Ádám, A Bánkitó Fesztiváligazgatója Reflektál Az O1G-Re

Négy éve, 2015-ben csatlakozott Neszmélyi Réka tervezőgrafikus a csapathoz, aki a Bánkitó arculatáért felel. Ám már előtte is reflektált közéleti eseményekre, témákra a fesztivál, jegyzi meg a Kreatív. Schönberger Ádám, a rendezvény fesztiváligazgatója szerint annyi különbséget lehet fellelni az elmúlt évek arculataiban, hogy hol puha, hol radikális volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ami viszont állandó, hogy ez az a fesztivál az országban, ami azt vállalta be, hogy reagál arra, ami körülvesz bennünket és ez erőteljesen megjelenik a kommunikációban. Igazából 2015 előtt is volt olyan plakátunk, ami miatt név szerint szerepeltünk a Kurucinfón, mint fajtajelleges nevű szervezők[/perfectpullquote]

– mondta.

Neszmélyi Réka Bánkitó Fesztivál 2018 Arculat
Neszmélyi Réka Tervezőgrafikus 2018-As Munkája

Schönberger Ádám megjegyezte, hogy nem extraprofitra dolgozó üzletemberek, és nem is rutin a fesztiválszervezés számukra. Szeretnék, hogy legyen értelme annak, amit csinálnak, emiatt is újul meg minden évben az arculat és reagálnak egy-egy témára, ügyre.

Bánkitó Fesztivál Arculat 2019 2
“Nekik B_Zik, Nekünk Szerelem”

Neszmélyi Réka a lapnak elmondta, tervezőként hálás feladatnak tartja, hogy a fesztivál eltekint az általános arculati elemektől, nem kapaszkodik a klasszikus brandépítéshez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ritka az is, hogy egy grafikus már a tartalom kibontásánál ott van, és így lehetőség van arra, hogy a témát akar vizuális oldalról közelítsük meg. Így előfordulhat, hogy a kreatív folyamat helyenként megfordul és egy vizuális koncepció segít megfogalmazni egy erősebb üzenetet[/perfectpullquote]

– fogalmazott Neszmélyi.

Bánkitó Fesztivál Arculat 2019 1
“Nekik Buborék, Nekünk Tenger”

Az idei Bánkitó nem csak arculati elemekben reflektál a buborékra, hanem a programokban is fellelhető. A fesztivál területén buborék alakú vagy tematikájú zenei helyszínbe is beleszaladhatunk.

Krúbi, Sado Opera, TASZ, Pride, European Freaks – Kész a Bánkitó teljes programja

Az idei Bánkitó zenei felhozatalában ismét képviselteti magát a magyar független zenei szcéna minden szeglete, legyenek még csak feltörekvő bandák vagy már egészen feltörekedettek. A Bob Moses (CAN), a Viagra Boys (SWE), Saul Williams (US) és a Sudan Archives (US) mellett idén először érkezik Szabó Balázs Bandája, a Middlemist Red és a Fran Palermo rendhagyó módon közös koncertet ad, a Jazzékiel pedig 10 éves jubileumi lemezbemutatót tart majd.

Található egy üvegház is, amely a művészeti projektek befogadó tereként működik majd. A szervezők létrehoztak egy szekciót is a weboldalukon, amely a fake news-ra reagál.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.