Július 10. és 13. között a Bánkitó Fesztivál 2019 ismét színházi programokat szervez, amely Magyarország egyik legfontosabb független színházi szemléje. Ellentétben a szakmai díjazottak és TAO támogatottak névsorával – még mindig megtalálhatók a legfrissebb darabok az ország legizgalmasabb alkotóitól.

Tavaly a folyamatos teltház mellett 3 nap alatt több, mint 1500 néző fordult meg a színházi sátorban, ez a szám pedig idén nagy valószínűséggel tovább növekszik majd. Érkezik Császi Ádám nagysikerű Cigány magyar előadása, mely a Mentőcsónak Egység és A Tudás Hatalom közös podukciója, a Stereo Akt Tübingenben debütált European Freaks-e, és a TÁP Egyperces Színháza is visszatér, ezúttal a bánki tábor egyik faházába.

Szinhaz 1
Bánkitó Fesztivál 2019 Programjai / Fotó: A Fesztivál Hivatalos Facebook-Oldala

A Bánkitó Fesztivál 2019-es tematikája a buborékok a társadalomban; azok a buborékok, amikből nehéz kilátni és még nehezebb kitörni, azok a buborékok, amik egy szinten összetartanak, egy más szinten azonban széthúznak, azok a buborékok, amikre a fesztivál színházi programja is reflektál.

A Császi Ádám rendezte Cigány magyar előadásán 4 roma, 1 színész és 3 civil, Farkas Franciska, Oláh Edmond, Pászik Cristopher és Varga Norbert saját emlékeiket dolgozzák fel, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről bár a híradó elmulasztott beszámolni, mégis mindenkinek tudnia kéne róluk.

Nincs díszlet, nincs hangosítás, nem a szokásos vekengés a magyar nyomorról, hanem a sokszor idézőjelbe tett valóság középpontba állítása.

Boross Martin: „A Magyarországon élők nem társulatot követnek, hanem színházat!”

Igen, a Promenád című darabunknak készítjük az új változatát Új-Mexikóban, Albuquerque-ben. A forma az eredeti, de teljesen új forgatókönyvet írtunk az amerikai társulattal. Így ez már a harmadik formája lesz a színdarabnak, hazamenetelünk után itt kint lesz repertoáron. Ennek csak egy csekély része volt tudatos, egy másik része pedig belőlünk fakadt és személyes érdeklődésből, vágyakból, kíváncsiságból következett.

A Boross Martin által rendezett European Freaks fókuszcsoportos színházi kísérlet az Európai Unió válságáról és jövőjéről. Végleg kipukkad az EU-s buborék, vagy eddig sem volt más, mint üres maszlag?

A Stereo Akt előadói “Eurohumanoid” társas robotokat alakítanak, akik létezésének a célja, hogy segítsék az európai közösséget és Európát egy jobb hellyé tegyék.

Az előadás során néhány önként jelentkező Bánkitó polgár részvételével a robotok egy rendhagyó fókuszcsoportos kutatást szerveznek, hogy adatokat gyűjtsenek az EU-hoz fűződő tudatos és tudatalatti viszonyaikról, politikai attitűdjeik mögötti érzelmi töltetről. Közben a nézők sem csak megfigyelői, hanem – mint a kutatás megrendelői – döntéseikkel és véleményükkel maguk is aktív alakítóivá válnak a kutatásnak, választásaik kihatással vannak az Eurohumanoidokra és a fókuszcsoport résztvevőire is.

Egymás dalait adja elő a Middlemist Red és a Fran Palermo – Itt a Bánkitó Fesztivál 2019 első 14 fellépője

Vancouverből is várható fellépő, mégpedig a Grammy-díjas kanadai elektroduó, a Bob Moses. A Fran Palermo és a Middlemist Red pedig rendhagyó módon, idén egy közös koncerten, egymás dalait fogják előadni a nagyszínpadon. Emellett színpaddal is újít a Bánkitó, a tó meg a napsütés viszont marad!

A Kelemen Kristóf – Pálinkás Bence György – Regényi Júlia – Tarr Judit négyes Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás előadása egy fekete humorú, improvizatív módon születő komédia, egy hungarikumismereti vetélkedő, ahol maguk a nézők a versenyzők.

A darab a kis magyar korruptság mintapéldánya, a nézők pedig maguk döntik el, mennyire vesznek részt a játékban: végignézik a politikai korrektség földbe döngölését, vagy szerepbe bújnak.

Az előbbre jutás reményében tovább építik azt a rendszert, amelyben a hangzatos mondatok mögött cinizmus rejlik, és ahol a nemzeti értékek tartalom nélküli felhasználása lehet a karrierépítés alapja.

Szemerey Bence 02
Bánkitó Fesztivál 2019 / Fotó: Szemerey Bence

Egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek egy helyszínen. A TÁP Egyperces Színház Vajdai Vilmos rendezésében a kisebbségi, nemzeti és nemzetek közti fókuszt az egyének saját bejáratú buborékjaira helyezi át. A darab egyetlen nézője egyben mindig főszereplő is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban.

A tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni a komfortzónából. Meghökkent, megnevettet, kizökkent. És közben az a buborék is kipukkadhat.

Az egyes előadásokra a fesztivál alatt minden nap 11 órától 13 óráig a helyszínen lehet jegyet kérni, amelyek érkezési sorrendben kerülnek kiosztásra. Érdemes sietni, általában 11-re már elkapkodják mind! A fesztiválra jegyeket elővételes áron március 21-ig lehet kapni a Bánkitó Fesztivál 2019 weboldalán.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk