A 2020-as Bánkitó Fesztivál a Kaláka együttest élteti kortárs csavarokkal

A Bánkitó Fesztivál 2020 első napján, július 8-án a Kalákát ünnepelik. Bár a zenekar szerves része volt a gyerekkorunknak, a magyar népmesékhez szerzett filmzenéiért életműdíjjal jutalmazott együttes nem csak gyerekeknek szól.

12 magyar előadót is megihletett a Kaláka együttes

Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Becze Gábor és Radványi Balázs muzsikája kortalan! Ez ihlette meg azt a 12 magyar előadót is, akik ugyancsak felbukkannak majd aznap a Bánkitó Fesztiválon egy-egy feldolgozás és egy-két saját szám erejéig.

Kalaka 2020
Kaláka együttes

Volt miből válogatniuk, a Kaláka repertoárja mára ugyanis már majdnem 1300 dalt számol. Kányádi Sándor úgy fogalmazott, hogy “kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

Egy boldog születésnap

Tavaly az 50. születésnapjára ajándék mixtape-et kapott a Kaláka – mint egy jó osztályfőnök, aki azt tanította, hogy szeressük a magyar nyelvre formált zenét. Ez a kedves meglepetés a Szabó Benedek és a Galaxisook két tagjának, Szabó Benedeknek és Sallai Lacinak fejéből pattant ki és indult útjára, afféle eklektikus hullócsillagként, De jó elhagyni magamat címmel.

Szabó Benedek és a Galaxisok: „Szeretnék életművet építeni, amibe minden belefér” – Interjú

CD-t nem akartam, mások szorgalmazták, hogy legyen. Úgy gondolom, hogy valóban nagyon idejétmúlt és nem is túl népszerű hanghordozó, én nem is szeretem. A kazettát viszont annál jobban, és az utóbbi években újra elég menő is lett. Sokan kezdtek el újra kazikat gyűjteni, én is mindenhol azt veszek.

Felnőtt még egy Kaláka-generáció, és ami egykor a hintapalintázás háttérzenéje volt, ma már szexi. A Flexible Juice Weöres Sándort recseg a rózsás arcotokba, a Csaknekedkislány József Attilát játszik (ettől garantáltan kapkodni fogod a Levegőt!). De van rajta sírva vigadós dal is – egész pontosan a Boldog, szomorú dal, a Disco Nap tolmácsolásában.

Jól ismert dalok, kortárs csavar 

A Middlemist Red karácsonyt énekel a nyárba, a Tej pedig zoológiai fejtegetésekbe bocsátkozik, akárcsak a Gustave Tiger vagy a Mambo Rumble. Barkóczi Noémi felső Fiókjában lázad a Noé bárkájának legénysége.

bankito fesztival 2020 fellepok jegyek kalaka egyuttes
Bánkitó Fesztivál / Fotó: sinco

A Felső Tízezer a határtalanról énekel, a Platon Karataev egy sötét siratóval szaggatja a lelkünk, ami után a szomorúságunkat a Bozo tavaszi zápora viháncolja majd el. Anne Shirley Supersad egy santiago-i madrigállal, a Carson Coma Reggeli Énekkel készül. A Bajdázótól pedig megtudhatod, hogy nincs bocsánat, ha nem jössz el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból