Banksy ápolónő szuperhőse alaposan lenyomta a parlamenti politikus majmokat

Bődületes rekordot állított be a Christie’s aukcióján Banksy ápolónő szuperhősös alkotásával. A befolyt több mint 7 milliárd forintnak megfelelő összeg a brit egészségügyi ellátásba kerül.

Banksy ápolónő szuperhőse 16,7 millió font

Rekordáron kelt el Banksy Game Changer (Sorsfordító) című képe, amelyet tavaly májusban az állami egészségügyi dolgozók tiszteletére készített. A képen egy kisfiú látható, aki Batman- vagy Pókember-figura helyett inkább az új „szuperhőssel” egy ápolónőnek öltözött babával játszik, írja a The Guardian.

A Christie’s aukcióján hatalmas összegért, világrekord áron, 16,7 millió angol fontért, azaz több mint 7 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el az alkotás, amellyel tavaly májusban köszönetképpen lepte meg a southamptoni kórház dolgozóit Banksy. Az összeget az intézmény egészségüggyel foglalkozó brit jótékonysági szervezeteknek fogja átutalni.

Banksy Apolono Szuperhos Game Changer Politikus Majmok
Banksy: Game Changer / Fotó: Stuart Martin/Getty Images

Az eredeti alkotás helyett a kórház kapott a művésztől egy másolatot. A kép árát 2,5-3,5 millió fontra becsülték, innen indult a hosszúra nyúlt online és telefonos licitálás. Végül 14,4 millió fontnál ütötte le a kalapácsot a Christie’s munkatársa, a járulékos költségekkel együtt pedig végül 16,7 millió fontot fizethetett a vevő.

Az aukciósház is lemondott jutalékáról az egészségügyi dolgozók javára

Banksy korábbi aukciós rekordját is jócskán megdöntötte: 2019-ben a Devolved Parliament című képe 9,9 millió fontért ment el. Talán ez is illusztrálja, mennyivel többet ér egy egészségügyi dolgozó a parlamentben ülő politikusoknál. 

A Christie’s szóvivője elmondta, hogy nem csak a képért befolyt összeget utalják át a brit állami egészségügyi szervezeteknek az ellátás színvonalának javítása érdekében, hanem jótékonységi célokra saját jutalékuk nagy részéről is lemondanak.

Köszönjük, amit értünk tesztek. Remélem, hogy ez a rajz egy kicsit felvidít benneteket, még akkor is, ha fekete-fehér

– üzente tavaly Banksy a járvány első hulláma közepette az egészségügyi dolgozóknak. 

David French, a Southamptoni Egyetemi Kórház igazgatója elmondta, hogy a dolgozóik testi és lelki pihenésére, regenerációjára fogják fordítani az összeg egy részét. Fontos, hogy munkatársai mihamarabb maguk mögött hagyják azt a stresszt, amely a tavalyi első hullámban végzett áldozatos munkájuk során érte őket. A pénz további felhasználásáról közösen, a dolgozók bevonásával döntik el, mi szolgálja leginkább a betegek és a munkatársak érdekét.

A rejtélyes street artist legutóbb arra a volt fegyház falára festett, ahol Oscar Wilde is raboskodott. Banksy azzal is igyekezett segíteni az egészségügyi dolgozókat, hogy a lakosságot figyelmeztette a maszkviselés fontosságára a londoni metrón, de ez az alkotása sem az örökkévalóságnak készült: nem sokkal később lemosták.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból