Banksy hónapok óta bírósági perekre kényszerül járni

Diszkógömb rohamsisakból, reggeli gabonapelyhes doboz tigrisfigurája kandallószőnyegként kiterítve, a leghíresebb reprók klasszikus képkeretekben. Nem mindennapi lakásfelszerelési- és ajándéküzletet nyitott Londonban a világ legismertebb graffitiművésze, adta hírül a The Art Newspaper.

Gross Domestic Product (Bruttó Hazai Össztermék) néven nyitotta meg az ideiglenes boltját Banksy az angol főváros déli részén. Az „üzlet” tulajdonképpen egy régi szőnyegáruház helyén létesített kirakat-installáció, és fizikailag nem fogad vásárlókat.

Banksy ajándékbolt london per kirakat
Banksy pop-up store kirakata Londonban / Fotó: Euronews

„Az apropója azonban a legkevésbé sem költői” – mondja a street artist. Egy üdvözlőkártyákat forgalmazó cég használja ugyanis – egyébként teljesen törvényesen – Banksy nevét és árulja a hamis ajándéktárgyait. Ezt a céget perelte most be a művész. „Gondolom, arra játszottak, hogy nem fogok bíróságra menni az igazamért” – teszi hozzá.

Megint kifűrészelték az ajtóból és ellopták Banksy egyik művét

A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram-oldalán jelezte, hogy az ő alkotása, írja a . Erre a Pompidou Központ emlékeztetett, amely azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható. “Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény.

Jogi szakértők szerint a törvény egyértelmű: amennyiben a tulajdonos maga nem használja a védjegyét, akkor azt más viszont megteheti. A megoldás tehát az, hogy a művész maga fog kereskedelmi vállalkozásba. Ha tehát Banksy ezután is szerzői jogi pereket kíván indítani, akkor a bírók számára egyértelművé kell tennie, hogy saját maga használja a védjegyét. Ez azt jelenti, hogy biztosítania kell a rendszeres termelést és a megfelelő csatornákon keresztül folyamatos kereskedelmi tevékenységet kell folytatnia.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindent úgy csináltunk, hogy megfeleljen az EU-s védjegyre vonatkozó jogi szabályozásoknak. A kinyomtatott jogszabályt kitűztem a műtermem falára, és az mintegy múzsaként hatott rám. John Lennon mondta: „Művész vagyok, adjatok egy tubát és majd kezdek vele valamit.” Valahogy én is így vagyok a pereskedéssel.[/perfectpullquote]

– reagált Banksy.

Több mint 360 millióért árverezik el a Banksy festette kamiont

Egy és másfél millió font közötti összegért kel el a Banksy-kamion, írja az A Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) egy 1988-as, 17 tonnás Volvo FL6. A titokzatos utcaművész 2000-ben alakította át saját ízlése szerint a jármű külsejét és két helyen is szignózta azt.

Bár azt nyilatkozta valamikor, hogy a szerzői jog lúzereknek való, most mégis hónapok óta bíróságra jár. 2018-ban a Banksy művészete – Vizuális tiltakozás című milánói kiállítás szervezőjével keveredett jogvitába. Februárban a művész javára ítélt a bíróság: minden nevét viselő terméket el kellett távolítani a múzeumshopból, de a reklámcélú anyagok maradhattak.

Banksy azonban ezután sem gondolta meg magát a szerzői jogokat illetően:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan használják, másolják, nyúlják le a dolgaimat mozgalmi, kutatási célból vagy buliból. Csak azt nem hagyom, hogy kisajátítsák.[/perfectpullquote]

Az online forgalmazás október közepén indul, miután a pop-up kirakat bezár. Úgy tűnik tehát, a művész-fenegyerek 2010-es, Kijárat az ajándékbolton át című filmje után nem csak a kijáratot, hanem a kiskaput is az ajándékbolton keresztül találta meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból