Nézem Képzőművészet Banksy hónapok óta bírósági perekre kényszerül járni

Banksy hónapok óta bírósági perekre kényszerül járni

Promóció

Diszkógömb rohamsisakból, reggeli gabonapelyhes doboz tigrisfigurája kandallószőnyegként kiterítve, a leghíresebb reprók klasszikus képkeretekben. Nem mindennapi lakásfelszerelési- és ajándéküzletet nyitott Londonban a világ legismertebb graffitiművésze, adta hírül a The Art Newspaper.

Promóció
- Advertisement -

Gross Domestic Product (Bruttó Hazai Össztermék) néven nyitotta meg az ideiglenes boltját Banksy az angol főváros déli részén. Az „üzlet” tulajdonképpen egy régi szőnyegáruház helyén létesített kirakat-installáció, és fizikailag nem fogad vásárlókat.

Banksy pop-up store kirakata Londonban / Fotó: Euronews

„Az apropója azonban a legkevésbé sem költői” – mondja a street artist. Egy üdvözlőkártyákat forgalmazó cég használja ugyanis – egyébként teljesen törvényesen – Banksy nevét és árulja a hamis ajándéktárgyait. Ezt a céget perelte most be a művész. „Gondolom, arra játszottak, hogy nem fogok bíróságra menni az igazamért” – teszi hozzá.

Megint kifűrészelték az ajtóból és ellopták Banksy egyik művét

A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram-oldalán jelezte, hogy az ő alkotása, írja a . Erre a Pompidou Központ emlékeztetett, amely azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható. “Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény.

Jogi szakértők szerint a törvény egyértelmű: amennyiben a tulajdonos maga nem használja a védjegyét, akkor azt más viszont megteheti. A megoldás tehát az, hogy a művész maga fog kereskedelmi vállalkozásba. Ha tehát Banksy ezután is szerzői jogi pereket kíván indítani, akkor a bírók számára egyértelművé kell tennie, hogy saját maga használja a védjegyét. Ez azt jelenti, hogy biztosítania kell a rendszeres termelést és a megfelelő csatornákon keresztül folyamatos kereskedelmi tevékenységet kell folytatnia.

Mindent úgy csináltunk, hogy megfeleljen az EU-s védjegyre vonatkozó jogi szabályozásoknak. A kinyomtatott jogszabályt kitűztem a műtermem falára, és az mintegy múzsaként hatott rám. John Lennon mondta: „Művész vagyok, adjatok egy tubát és majd kezdek vele valamit.” Valahogy én is így vagyok a pereskedéssel.

– reagált Banksy.

Több mint 360 millióért árverezik el a Banksy festette kamiont

Egy és másfél millió font közötti összegért kel el a Banksy-kamion, írja az A Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) egy 1988-as, 17 tonnás Volvo FL6. A titokzatos utcaművész 2000-ben alakította át saját ízlése szerint a jármű külsejét és két helyen is szignózta azt.

Bár azt nyilatkozta valamikor, hogy a szerzői jog lúzereknek való, most mégis hónapok óta bíróságra jár. 2018-ban a Banksy művészete – Vizuális tiltakozás című milánói kiállítás szervezőjével keveredett jogvitába. Februárban a művész javára ítélt a bíróság: minden nevét viselő terméket el kellett távolítani a múzeumshopból, de a reklámcélú anyagok maradhattak.

Banksy azonban ezután sem gondolta meg magát a szerzői jogokat illetően:

Továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan használják, másolják, nyúlják le a dolgaimat mozgalmi, kutatási célból vagy buliból. Csak azt nem hagyom, hogy kisajátítsák.

Az online forgalmazás október közepén indul, miután a pop-up kirakat bezár. Úgy tűnik tehát, a művész-fenegyerek 2010-es, Kijárat az ajándékbolton át című filmje után nem csak a kijáratot, hanem a kiskaput is az ajándékbolton keresztül találta meg.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3