Diszkógömb rohamsisakból, reggeli gabonapelyhes doboz tigrisfigurája kandallószőnyegként kiterítve, a leghíresebb reprók klasszikus képkeretekben. Nem mindennapi lakásfelszerelési- és ajándéküzletet nyitott Londonban a világ legismertebb graffitiművésze, adta hírül a The Art Newspaper.

Hirdetés

Gross Domestic Product (Bruttó Hazai Össztermék) néven nyitotta meg az ideiglenes boltját Banksy az angol főváros déli részén. Az „üzlet” tulajdonképpen egy régi szőnyegáruház helyén létesített kirakat-installáció, és fizikailag nem fogad vásárlókat.

Banksy pop-up store kirakata Londonban / Fotó: Euronews

„Az apropója azonban a legkevésbé sem költői” – mondja a street artist. Egy üdvözlőkártyákat forgalmazó cég használja ugyanis – egyébként teljesen törvényesen – Banksy nevét és árulja a hamis ajándéktárgyait. Ezt a céget perelte most be a művész. „Gondolom, arra játszottak, hogy nem fogok bíróságra menni az igazamért” – teszi hozzá.

Megint kifűrészelték az ajtóból és ellopták Banksy egyik művét

A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram-oldalán jelezte, hogy az ő alkotása, írja a . Erre a Pompidou Központ emlékeztetett, amely azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható. “Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény.

Jogi szakértők szerint a törvény egyértelmű: amennyiben a tulajdonos maga nem használja a védjegyét, akkor azt más viszont megteheti. A megoldás tehát az, hogy a művész maga fog kereskedelmi vállalkozásba. Ha tehát Banksy ezután is szerzői jogi pereket kíván indítani, akkor a bírók számára egyértelművé kell tennie, hogy saját maga használja a védjegyét. Ez azt jelenti, hogy biztosítania kell a rendszeres termelést és a megfelelő csatornákon keresztül folyamatos kereskedelmi tevékenységet kell folytatnia.

Mindent úgy csináltunk, hogy megfeleljen az EU-s védjegyre vonatkozó jogi szabályozásoknak. A kinyomtatott jogszabályt kitűztem a műtermem falára, és az mintegy múzsaként hatott rám. John Lennon mondta: „Művész vagyok, adjatok egy tubát és majd kezdek vele valamit.” Valahogy én is így vagyok a pereskedéssel.

– reagált Banksy.

Több mint 360 millióért árverezik el a Banksy festette kamiont

Egy és másfél millió font közötti összegért kel el a Banksy-kamion, írja az A Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) egy 1988-as, 17 tonnás Volvo FL6. A titokzatos utcaművész 2000-ben alakította át saját ízlése szerint a jármű külsejét és két helyen is szignózta azt.

Bár azt nyilatkozta valamikor, hogy a szerzői jog lúzereknek való, most mégis hónapok óta bíróságra jár. 2018-ban a Banksy művészete – Vizuális tiltakozás című milánói kiállítás szervezőjével keveredett jogvitába. Februárban a művész javára ítélt a bíróság: minden nevét viselő terméket el kellett távolítani a múzeumshopból, de a reklámcélú anyagok maradhattak.

Banksy azonban ezután sem gondolta meg magát a szerzői jogokat illetően:

Továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan használják, másolják, nyúlják le a dolgaimat mozgalmi, kutatási célból vagy buliból. Csak azt nem hagyom, hogy kisajátítsák.

Az online forgalmazás október közepén indul, miután a pop-up kirakat bezár. Úgy tűnik tehát, a művész-fenegyerek 2010-es, Kijárat az ajándékbolton át című filmje után nem csak a kijáratot, hanem a kiskaput is az ajándékbolton keresztül találta meg.

Hirdetés