Nézem Képzőművészet A parlamentet csupán csimpánzok népesítik be – Banksy képe...

A parlamentet csupán csimpánzok népesítik be – Banksy képe rekordáron kelt el

Promóció

Banksy számára rekordot jelentő és a várakozásokat jelentősen felülmúló 9,9 millió fontért – több mint 3,7 milliárd forintért – kelt el csütörtökön, Londonban az egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.

Promóció
- Advertisement -

A Sotheby’s aukciósház nem fedte fel a Devolved Parliament című alkotás vevőjének kilétét, írja a Reuters. A 2009-ben készült műre tízen tettek ajánlatot, a licit mindössze 13 percig tartott. A kalapács végül 8,5 millió fontnál csapott le, az ár a jutalékokkal együtt érte el a 9,9 millió fontot, azaz több mint 3,7 milliárd forintot.

Függetlenül attól, hogy az ember a Brexit-vita melyik oldalán áll, kétségtelen, hogy ez a mű napjainkban fontosabb, mint bármikor korábban

– írta a patinás aukciósház a brit európai uniós tagság megszűnésének évek óta húzódó folyamatára utalva.

Banksy Devolver parliament képét a Sotheby’s Aukciósház dolgozói fogják / Fotó: Simon Dawson / Reuters

A művész egyetlen képben “desztillálta a társadalom bonyolult politikai helyzetét” – fogalmazott Alex Branczik, a Sotheby’s kortárs európai művészetért felelős szakértője.

Kiskapu az ajándékbolton át? Banksy elmondja, miért kényszerült pop-up boltot nyitnia

Gross Domestic Product (Bruttó Hazai Össztermék) néven nyitotta meg az ideiglenes boltját Banksy az angol főváros déli részén. Az „üzlet” tulajdonképpen egy régi szőnyegáruház helyén létesített kirakat-installáció, és fizikailag nem fogad vásárlókat. „Az apropója azonban a legkevésbé sem költői” – mondja a street artist.

A Devolved Parliament a rejtőzködő brit művész legnagyobb ismert képe, 4 méterszer 2,5 méter. Eredeti címe Question Time volt, Banksy azonban később átdolgozta a művet, amely új nevet is kapott. Magángyűjteményből bocsátották árverésre, a Sotheby’s eredetileg 1,5-2 millió fontot remélt érte.

Több mint 360 millióért árverezik el a Banksy festette kamiont

Egy és másfél millió font közötti összegért kel el a Banksy-kamion, írja az A Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) egy 1988-as, 17 tonnás Volvo FL6. A titokzatos utcaművész 2000-ben alakította át saját ízlése szerint a jármű külsejét és két helyen is szignózta azt.

Banksy esetében eddig 1,87 millió dollár volt az aukciós rekord, amely még 2008-ban született New Yorkban a művész Keep it Spotless című alkotásáért.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3