Legalább másfél millió fontért (~366 millió forint) kel el az a 17 tonnás Volvo, amit még 2000-ben festett le Bansky. A Bonhams aukciós oldal szerint ez a művész legnagyobb műalkotása.

Egy és másfél millió font közötti összegért kel el a Banksy-kamion, írja az ArtsyTurbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) egy 1988-as, 17 tonnás Volvo FL6. A titokzatos utcaművész 2000-ben alakította át saját ízlése szerint a jármű külsejét és két helyen is szignózta azt.

Banksy Kamion Artwork Aukció
A Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge) / Fotó: Bonhams

A mű egy szilveszteri bulin született meg Spanyolországban és még további két hétig készült. Itt láthatóak először a klasszikus Bansky-motívumok, úgy, mint a repülő majmok vagy a jelmondat:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Laugh now but one day we’ll be in charge[/perfectpullquote]
– vagyis “nevess csak, de egy nap mi leszünk a vezetők.” A kamion sokáig a Turbozone Circus-t szolgálta, egy extrém művészbandát, akik pirotechnikájukról váltak híressé. Sikerüknek köszönhetően a jármű megjárta Európát és Dél-Amerikát is.

Banksy a Velencei biennálén próbálta kiállítani provokatív alkotásait

A videóban a street art művészt (vagy egy neki dolgozót) láthatunk, ahogy kiállít egy kilenc panelos festményt a Velencei biennálén. A festményeket egy tábla kíséri, amin a „Velence olajban” felirat olvasható. Az alkotáson egy hatalmas luxushajó szorítja ki a gondolákat a Rialtó-híddal és a Szent-Márk székesegyház zal a háttérben.

Azok számára pedig, akik kíváncsiak a 17 tonnás csoda műszaki állapotára, szintén jó híre van az árverezőknek: tökéletesen vezethető. A szerencsés tulajdonos még egy elismervényt is kap Banksy végrehajtó irodájától.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet