Nézem Képzőművészet Nem kellett Banksy képe a Királyi Művészeti Akadémiának

Nem kellett Banksy képe a Királyi Művészeti Akadémiának

Promóció

A Királyi Művészeti Akadémia visszautasította az álnéven pályázó Banksy képét, most mégis árverésre bocsátanák.

A név értékesítése

Promóció
- Advertisement -

A világ legismertebb utcai művésze még 2018-ban adott be egy festményt a Királyi Művészeti Akadémiához. A Bryan S. Gaakman álnéven pályázó művész képét a rangos intézmény visszautasította.

. I entered an early version of this into the RA summer exhibition under the pseudonym Bryan S Gaakman – an anagram of ‘banksy anagram’. It was refused. Then a month later I got a mail from the co-ordinator Grayson Perry asking me to submit something so I sent it again. It’s now hanging in gallery 3.

210.7k Likes, 1,886 Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: “. I entered an early version of this into the RA summer exhibition under the pseudonym Bryan S…”

A szóban forgó mű témáját a Brexit képezi. A „Szavazz a távozásra” feliratnál egy sebtapaszos szívecskés lufi pont úgy takarja ki a távozás szót, hogy angolul azt szeretetnek lehet olvasni. (Vote to Leave-Vote to Love)

Banánok és önmagukat ledaráló képek

Január 31-én megtörtént a hosszú ideig elhúzódó Brexit. Nagy-Britannia valóban kilépett az Európai Unióból. Ennek apropóján bocsátotta Banksy aukcióra kordokumentumnak számító képét. Az üzletet lebonyolító Sotheby’s „meglepő egyszerűségről és nyers közvetlenségről” ír, amikor a művet méltatja.

2018-ban a Sotheby’s aukcióján Banksy egyik leghíresebb képe, a Lány lufival ledarálta magát, miután 1 millió fontért kelt el. Arról nem lehet tudni, hogy hasonló akcióra lehet-e számítani. Úgy tűnik, a képet leginkább azzal igyekeznek eladni, hogy nem kellett az Akadémiának.

Az árverésen több jól csengő név is szerepel. Jean-Michel Basquiat és David Hockney műveiért is teperni lehet majd. Továbbá feltűnik Maurizio Cattelan, akinek korábban egy falra szigszalagozott banánt sikerült 120 000 dollárért eladnia. Ezt utána David Datuna performanszművész falta fel a galéria közepén. Így múlik el a világ dicsősége.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

 

Budapesten Banksy engedélye nélkül épp kiállítás zajlik művei másolatából. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az utcai művészetnek van-e helye a galériában. Egyesek szerint az ellenállás termékesítése pont magát a gondolatot járatja le. A Banksy szereplésével készült Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilm is ezt a kérdést feszegeti.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3