A Királyi Művészeti Akadémia visszautasította az álnéven pályázó Banksy képét, most mégis árverésre bocsátanák.

A név értékesítése

A világ legismertebb utcai művésze még 2018-ban adott be egy festményt a Királyi Művészeti Akadémiához. A Bryan S. Gaakman álnéven pályázó művész képét a rangos intézmény visszautasította.

. I entered an early version of this into the RA summer exhibition under the pseudonym Bryan S Gaakman – an anagram of ‘banksy anagram’. It was refused. Then a month later I got a mail from the co-ordinator Grayson Perry asking me to submit something so I sent it again. It’s now hanging in gallery 3.

No Description

A szóban forgó mű témáját a Brexit képezi. A „Szavazz a távozásra” feliratnál egy sebtapaszos szívecskés lufi pont úgy takarja ki a távozás szót, hogy angolul azt szeretetnek lehet olvasni. (Vote to Leave-Vote to Love)

Banánok és önmagukat ledaráló képek

Január 31-én megtörtént a hosszú ideig elhúzódó Brexit. Nagy-Britannia valóban kilépett az Európai Unióból. Ennek apropóján bocsátotta Banksy aukcióra kordokumentumnak számító képét. Az üzletet lebonyolító Sotheby’s „meglepő egyszerűségről és nyers közvetlenségről” ír, amikor a művet méltatja.

2018-ban a Sotheby’s aukcióján Banksy egyik leghíresebb képe, a Lány lufival ledarálta magát, miután 1 millió fontért kelt el. Arról nem lehet tudni, hogy hasonló akcióra lehet-e számítani. Úgy tűnik, a képet leginkább azzal igyekeznek eladni, hogy nem kellett az Akadémiának.

Az árverésen több jól csengő név is szerepel. Jean-Michel Basquiat és David Hockney műveiért is teperni lehet majd. Továbbá feltűnik Maurizio Cattelan, akinek korábban egy falra szigszalagozott banánt sikerült 120 000 dollárért eladnia. Ezt utána David Datuna performanszművész falta fel a galéria közepén. Így múlik el a világ dicsősége.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

 

Budapesten Banksy engedélye nélkül épp kiállítás zajlik művei másolatából. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az utcai művészetnek van-e helye a galériában. Egyesek szerint az ellenállás termékesítése pont magát a gondolatot járatja le. A Banksy szereplésével készült Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilm is ezt a kérdést feszegeti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.