Kivágták a falból és elszállították szerdán Banksy azon képét, amelyet a világhírű utcaművész egy nottinghami ház téglafalára festett. A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol.

A hulahoppozó lány elköltözött

John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, hogy egy hatszámjegyű összegért vásárolta meg a Banksy azon képét, amelyet szakemberekkel vágatott ki a házfalból. Persze nem mindenki járt el így, ugyanis a párizsi Pompidou Központ földalatti parkolója bejárati fémtáblájának hátoldaláról egyszerűen kifűrészelték a bristoli utcai művész művét. Brandler egyébként szeretné megóvni az graffitiművész alkotásait. Szerinte ugyanis az utca ártalmaitól műanyag lappal védett kép hosszú távon penészedne és károsodna a szabadban. A tavaly augusztusban festett alkotás melletti romos biciklinek egyébként lábakélt novemberben. Az ugyan nem, de egy másik ellopott utcai freskója meglett egy pajtában.

Banksy Hulahoppozo Lany Kepek
Banksy Hulahoppozó Lány Alkotása Nottingham Városának Egyik Falán / Fotó: Reuters

Brandler, akik korábban az utcaművész több más művét, köztük egy Port Talbot-i garázs faláról a Seasons Greetings című alkotást is megszerezte, arról is beszélt a BBC-nek, hogy a hulahoppozó kislány képét még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse’s Hall Múzeumban.

Banksy munkatársaival egyeztetett az önkormányzat

A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy a hulahoppozó lány, amely igen értékes falfestmény, a településen maradhasson, de “semmilyen opció nem jött be”. Ennek okán végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, hogy mi legyen a téglafal sorsa.

Kapcsolódó cikk

Az önkormányzat, amely kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, úgy tudja, a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette, és a tanács nem is tudott arról, hogy a képet tartalmazó falrész kivágását tervezik.

Kapcsolódó cikk

A Nottingham Post című lap szerint a háztulajdonos megpróbálta “eladományozni” a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. 

Banksy Hulahoppozo Lany
Banksy Hulahoppozó Lányos Képe A Kivágás Után / Fotó: Dan Golstein

A névtelenség kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, hogy végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet