Nézem Képzőművészet Holnaptól visszatér Banksy Budapestre, ráadásul új munkákkal bővülve

Holnaptól visszatér Banksy Budapestre, ráadásul új munkákkal bővülve

Promóció

Július 1-től újra megnyit a nagy sikerű Banksy-kiállítás a budapesti Teslában. A világ legnépszerűbb, „rejtőzködő” street art művészének munkásságát bemutató tárlat újabb tartalmakkal bővül, köztük számos további eredeti alkotással.

Új munkákkal bővült a tárlat

Promóció
- Advertisement -

Február 1-től a hazai közönség előtt is megnyílt a feltételezhetően bristoli Banksy munkásságát bemutató utazó kiállítás, azonban a világjárvány okán alig másfél hónapig fogadta csak a látogatókat, majd bezárni kényszerült. Így is, mintegy 12 000 Banksy-rajongónak már sikerült megnéznie a tárlatot. Mi is írtunk kritikát róla, sőt a megosztó kiállítás kapcsán a kurátort is meginterjúvoltuk.

“Melyik a másolat?” – olvasható a falon / Fotó: Papp Fanni Csilla

Miután február-március során hatalmas volt az érdeklődés, a szervezők örömmel fogadták a hírt, hogy júliusban már újra kinyithatnak a múzeumok. A szervezők közreműködésével az eredeti határidőn túli hosszabbítás, habár limitált ideig, de lehetővé tette, hogy ismét fogadja a látogatókat.

Művész vagy vandál?

Banksy – aki eddig is a társadalmi felelősségvállalás élharcosa volt – az elmúlt időszakban újabb kiemelkedő alkotással is igyekezett felhívni a figyelmet, egyrészt a koronavírus-járvány során munkájukat végző “hétköznapi hősökre”, másrészt a tőle nem idegen társadalomkritikával reagált az amerikai zavargásokra és az afroamerikai George Floyd halálára.

Így néz ki a Tesla Softban / Fotó: Papp Fanni Csilla

”Eddig is figyelemreméltó alkotó volt, bár sokakban merült fel a kérdés, hogy “művész vagy vandál” – mondta Sáfár Zoltán, a Godor Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa.

Számunkra egyértelműen az első, de akik levandálozták, talán az elmúlt időszakban született alkotásai miatt (is) felülvizsgálják véleményüket és számukra is egyértelművé vált, hogy megkerülhetetlen társadalomkritikus ez a rejtőzködő művész

– tette hozzá Sáfár.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

Júliustól tehát a művész újra Budapesten „bukkan fel” a The Art of Banksy: Without Limits nevű tárlaton.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3