Nézem Képzőművészet Banksy új képén az egészségügyi dolgozókat szuperhősökként élteti

Banksy új képén az egészségügyi dolgozókat szuperhősökként élteti

Promóció

Banksy ezúttal nem falra festette fel munkáját, viszont ugyanolyan erős üzenettel bír, mint a korábbiak. A néhány órája az Instagram-oldalára felkerült kép a koronavírus-járvánnyal, a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat élteti a street artist.

Ez már a második munkája a koronavírus-járvány alatt

Promóció
- Advertisement -

Banksy április közepén olyat tett, amit eddig soha: az otthonába vitte munkáját. Sokakat megvisel a karantén, így a bristoli művészt is, aki a járvány ideje alatt nem tud utcán lévő falakra festeni. Ugyan a felesége nem szereti, ha “hazaviszi” a munkát, mint írta az öt fotóhoz, amit feltöltött, “gyűlöli, amikor otthonról dolgozom.”

/ Fotó: Banksy hivatalos Instagram-oldala

Akkor randalírozó patkányokat festett a fürdőszobájába. Aligha lepődhetünk meg, hogy a patkányokhoz nyúlt mint motívumok, hiszen többször is felsejlett ez korábbi munkáiban.

Az egészségügyi dolgozók mint szuperhősök

Néhány napja számoltunk be M. J. Hiblen illsuztrátor munkáiról, aki képregényhősökként ábrázolta az egészségügyi dolgozókat, amiért a koronavírussal a frontvonalban harcolnak.

Ezek az emberek tényleg nagyon keményen dolgoznak és ők szó szerint tényleg a mi hőseink, ez a tény pedig képregény-stílusért kiáltott

– magyarázza az alkotó. Többek között John Wick, Kill Bill, a Star Wars és jelenleg nagyon népszerű Tiger King is megihlette.

‘KILL COVID’ something to put a smile on your face during this time😉, stay safe folks #nurse #corvid19 #sunday #coronavirus #quintintarantino #umathurman #zacksnyder #killbill #cinema

12k Likes, 117 Comments – MJ.Hiblen ART (@mjhiblenart) on Instagram: “‘KILL COVID’ something to put a smile on your face during this time😉, stay safe folks #nurse…”

Ugyan Banksy Instagram-oldalából nem rajzolódik ki, de a The Guardian szerint a southamptoni kórház egyik kijelzőjén “állították ki”, szépen bekeretezve. A Game Changernek (Játék megváltoztató) szóösszetételként elnevezett munkán jól látható, ahogy egy kisfiú egy ápolóval játszik Batman és Pókember helyett, akik a szemetesben szomorkodnak.

A legnépszerűbb utcai művész hagyott üzenetet is a kórházi dolgozóknak.

Köszi mindenkinek azért, amit csináltok. Remélem, ez [a munkája] felüdülést hoz egy kicsit, még akkor is, ha csak fekete és fehér

– írta.

. . Game Changer

473.9k Likes, 6,016 Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: “. . Game Changer”

A brit lap azt jósolja, hogy miután a kijárási korlátozást feloldják, a körülbelül négyzetméteres Game Changer valamelyik köztéren is látható lesz. Amennyiben így lesz, aukcióra bocsájtják, és a befolyt összeget a brit egészségügyi civil szervezeteknek ajánlja fel, mondta egy szóvívő, aki megerősítette, hogy a britsoli művész munkája.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

Banksy munkáit egyébként Budapesten is kiállították, amelynek létjogosultsága a kommentelők kereszttüzébe került. Ennek apropóján interjúvoltuk meg a kiállítás kurátorát, Laczkovich Borbálát.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3