Banksy új képén az egészségügyi dolgozókat szuperhősökként élteti

Contextus

Contextus

Banksy ezúttal nem falra festette fel munkáját, viszont ugyanolyan erős üzenettel bír, mint a korábbiak. A néhány órája az Instagram-oldalára felkerült kép a koronavírus-járvánnyal, a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat élteti a street artist.

Ez már a második munkája a koronavírus-járvány alatt

Banksy április közepén olyat tett, amit eddig soha: az otthonába vitte munkáját. Sokakat megvisel a karantén, így a bristoli művészt is, aki a járvány ideje alatt nem tud utcán lévő falakra festeni. Ugyan a felesége nem szereti, ha “hazaviszi” a munkát, mint írta az öt fotóhoz, amit feltöltött, “gyűlöli, amikor otthonról dolgozom.”

/ Fotó: Banksy hivatalos Instagram-oldala

Akkor randalírozó patkányokat festett a fürdőszobájába. Aligha lepődhetünk meg, hogy a patkányokhoz nyúlt mint motívumok, hiszen többször is felsejlett ez korábbi munkáiban.

Az egészségügyi dolgozók mint szuperhősök

Néhány napja számoltunk be M. J. Hiblen illsuztrátor munkáiról, aki képregényhősökként ábrázolta az egészségügyi dolgozókat, amiért a koronavírussal a frontvonalban harcolnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezek az emberek tényleg nagyon keményen dolgoznak és ők szó szerint tényleg a mi hőseink, ez a tény pedig képregény-stílusért kiáltott[/perfectpullquote]

– magyarázza az alkotó. Többek között John Wick, Kill Bill, a Star Wars és jelenleg nagyon népszerű Tiger King is megihlette.

https://www.instagram.com/p/B_crLANgR1s/

Ugyan Banksy Instagram-oldalából nem rajzolódik ki, de a The Guardian szerint a southamptoni kórház egyik kijelzőjén “állították ki”, szépen bekeretezve. A Game Changernek (Játék megváltoztató) szóösszetételként elnevezett munkán jól látható, ahogy egy kisfiú egy ápolóval játszik Batman és Pókember helyett, akik a szemetesben szomorkodnak.

A legnépszerűbb utcai művész hagyott üzenetet is a kórházi dolgozóknak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Köszi mindenkinek azért, amit csináltok. Remélem, ez [a munkája] felüdülést hoz egy kicsit, még akkor is, ha csak fekete és fehér[/perfectpullquote]

– írta.

. . Game Changer

No Description

A brit lap azt jósolja, hogy miután a kijárási korlátozást feloldják, a körülbelül négyzetméteres Game Changer valamelyik köztéren is látható lesz. Amennyiben így lesz, aukcióra bocsájtják, és a befolyt összeget a brit egészségügyi civil szervezeteknek ajánlja fel, mondta egy szóvívő, aki megerősítette, hogy a britsoli művész munkája.

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

Banksy munkáit egyébként Budapesten is kiállították, amelynek létjogosultsága a kommentelők kereszttüzébe került. Ennek apropóján interjúvoltuk meg a kiállítás kurátorát, Laczkovich Borbálát.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Nézem>Képzőművészet > Nézem > Banksy új képén az egészségügyi dolgozókat szuperhősökként élteti
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból