Nézem Képzőművészet Közel 500 millió forint értékű Banksy-festményeket árvereznek el a...

Közel 500 millió forint értékű Banksy-festményeket árvereznek el a betlehemi kórház javára

Promóció

Banksy ajánlotta fel a Földközi-tengeri látkép 2017 című sorozatot, amellyel a migránsválságra kívánja felhívni a figyelmet.

Banksy a betlehemi kórházért

Promóció
- Advertisement -

Banksy 19. századi tengeri látképnek álcázott, de valójában aktuális politikai üzetetet közvetítő három festménye került kalapács alá július 28-án a londoni Sotheby’s aukciósházban. A 800-1,2 millió font (mintegy 480 millió forint) értékre becsült festményeket a művész ajánlotta fel jótékony célú árverésre. Az értékesített festmények árát Banksy egy betlehemi kórház javára kívánja fordítani, írja a The Guardian.

A háromból az egyik Banksy-festmény / Fotó: Aaron Chown/PA

A Földközi-tengeri látkép 2017 című triptichon az elmúlt évtized migránsválságára született művészi reakció Banksy részéről. A három klasszikus keretbe került kép megtévesztésig hasonlítana a romantikában kedvelt tengerparti látképekhez, a hullámok által partra vetett narancssárga mentőmellények azonban érzékelteti, hogy egészen másról van szó.

Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

A Black Lives Matter mozgalom tüntetései immár két hete tartanak Amerikában. Az egyik legelső eredmény, amelyet a tüntetők kiharcoltak, hogy a városokból kezdenek eltűnni az egykori rabszolgakereskedők, rabszolgatartók köztéri szobrai. Amerikában és az Egyesült Királyságban az első szobrokat a tüntetők kezdték megrongálni vagy éppen ledönteni, de Donald Trump elnök csillagát is megrongálták a Hírességek sétányán.

Alex Branczik, a Sotheby’s Európai Kortárs Művészeti részlegének igazgatója szerint Banksy három olajfestmény alapon festette meg a 21. század egyik égető problémáját.

A három kép a Sotheby’s galériában olyan nagyszerű művészek alkotásai társaságába került, mint Bellotto, Van Goyen és Turner. Banksy festményeit azonban az erős politikai üzenete miatt külön falra akasztottuk

– árulta el Branczik.

Miért éppen Betlehem?

Banksy a Betlehemben működő Walled Off Hotel számára készítette a képeket. A szó szerint „a legrosszabb kilátással rendelkező” szállodát 2017-ben nyitotta meg a művész politikai állásfoglalása demonstrálásaképpen az Izraelt és Palesztinát elválasztó betonfal tövében. A többágyas hálótermektől az elnöki rezidenciáig minden igényt kielégítő szálloda tele van a rejtélyes street art művész munkáival: a három festmény eredetileg a koloniális stílusú lobby kandallója fölött lógott.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

ContextUs: „Kamukiállítás”, „Banksy nem járult hozzá, hogy belépőjegy ellenében kiállítsák a képeit”, „a kiállítás ellentétben áll azzal, amit Banksy képvisel” – ezek a leggyakoribb vádak a szervezők felé. Az eddig megjelent kritikák is rendre kihangsúlyozzák, hogy ez „nem hivatalos Banksy-kiállítás”. Melyek a szervezők mentségei?

A betlehemi BASR Kórház az adományt egy részét egy új sztrók-központ kialakítására, valamint a gyermekgyógyászatban szükséges rehabilitációs felszerelésekre fogják fordítani.

/ Fotó: Aaron Chown/PA

A Rembrandtól Richterig elnevezésű aukción többek között egy ritkaságnak számító Picasso-rajzot is elárvereznek, amelyet szeretőjéről és múzsájáról, Marie-Thérèse Walterről készített. De kalapács alá kerül Rembrandt egyik utolsó, magántulajdonban lévő önarcképe is. Vajon ezúttal is rekordot dönt majd az eladási árral Banksy?

Banksy, az „utcagyerek”, aki Molotov-koktélként robbant be az elitkultúra köreibe

A provokatív, a legális és a törvénytelen határmezsgyéjéből előszeretettel kilépő antikonformista művész sokkoló, vad ötletei nem tűrik a skatulyákat, műfaji besorolásokat. Kiismerhetetlen, műfajok és művészeti ágak határaival mit sem törődő projektekkel lepi meg a világot, immáron két évtizede. Ha csak a végeredményeket nézzük, mintha egy huszonéves, kifogyhatatlan energiákkal rendelkező örök lázadó rezonálna a legaktuálisabb problémákra.

Banksy a koronavírus-járvány alatt is aktívan dolgozott, igaz, kivételesen ő is home-office-ban. A Black Lives Matter mozgalom mellett is állást foglalt, majd nemrég a maga módján figyelmeztetett a maszkviselés fontosságára.

. . If you don’t mask – you don’t get.

No Description

Ha még nem láttátok a The Art of Banksy: Without Limits című kiállítást, jó hír, hogy nyár végéig meghosszabbították a nyitvatartást, így egészen 2020. augusztus 30-ig ellátogathattok a Tesla Lofba.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3