Banksy patkányokat hagyott a metrón, hogy felhívja a figyelmet a maszkviselés fontosságára

Banksy egy londoni metrókocsi belsejére felfújt művel hívja fel a figyelmet a maszkviselés fontosságára.

Ha nincs maszkod, nem érted, mi történik valójában

A világhírű street art művész, Banksy a londoni metróban akciózott, amiről egy videót is készített – írja a The Guardian. A művész fertőtlenítő szakembernek öltözve ment le a metróba, és fújt fel a kocsik belsejére több patkányt, amik a legváltozatosabb módokon küzdenek a maszkokkal, vagy épp tüsszentenek bele a világba.

. . If you don’t mask – you don’t get.

No Description

Az Instagramra feltöltött videón azt írta, hogy ha nincs maszkod, nem érted, mi történik valójában. A felvétel végén az is kiderült, hogy egy üzenetet is hagyott a művész a kocsi ajtaján, illetve azzal szemben a Chumbawamba slágerének örökérvényű soraira hajazó mondatot fújta fel: “I get lockdown, but I get up again”.

If You Don’t Mask – You Don’t Get | banksy

London Underground undergoes deep clean! Banksy art on the London Underground! Source – https://www.instagram.com/p/CCn800cFIbe/?igshid=3tq0efdl2ay0 #Banksy

A patkányok mint motívumok a bristoli művész sajátja. A pandémia idején egyébként ez a harmadik akciója. Először saját otthonában, annak fürdőszobájában alkotott, majd egy southamptoni kórházban járt, ahol az egészségügyi dolgozókat szuperhősökként ábrázolta.

banksy londoni metro maszviseles
/ Fotó: Banksy hivatalos Instagram-oldala

Budapesten egyébként a koronavírus-járvány miatt szünetelt kiállítás újra megnyitott.

A művész akciója nem véletlen

A brit kormány döntése értelmében július 24-étől, vagyis jövő péntektől a boltokba és a szupermarketekbe betérő vásárlóknak kötelezően szájmaszkot kell viselniük, az előírás megszegői száz font (csaknem 40 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók.

Angliában jelenleg csak a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájmaszk viselése, máshol nem.

Egyre jobban terejd a maszkszégyenítés

Az amerikai társadalomban is megosztottságot és feszültséget generál a maszkot viselők és maszkot nem viselők közötti konfliktus. Florida államban egy élelmiszerlánc alkalmazottját kirúgták, mert egy vevőt figyelmeztetett a maszkviselésre. Nevada államban viszont azt a vendéget tartóztatták le, aki nem volt hajlandó maszkot felvenni egy kaszinóban. Franciaországban elhunyt az a buszvezető, aki rászólt egy maszk nélkül utazó társaságra, akik emiatt összeverték. De Magyarországon is történt tettlegességig fajuló konfliktus a maszk hiánya okán. A maszkszégyenítésről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból